Wat kost een uitvaart?

Wat kost een uitvaart?

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 7 juni 2021

Wil je weten wat een uitvaart kost? De kosten van een uitvaart bedragen 7.000 tot 9.000 euro. Voor 7.000 euro heb je een bescheiden uitvaart. Met 9.000 euro zit je dichter op de gemiddelde kosten. Daarmee dek je de kosten voor ontvangst van redelijk aantal gasten. Ook is met dat bedrag een nette grafsteen mogelijk. Verder geldt dat cremeren vaak iets goedkoper is dan begraven. Veel mensen verzekeren zich voor de kosten van een uitvaart.

Uitvaartverzekering afsluiten?

Waaruit bestaan de kosten van een uitvaart?

De kosten van uitvaart bestaan uit verschillende producten en diensten. Vaak verzeker je dan ook geen bedrag. In plaats daarvan geeft je uitvaartverzekering recht op een pakket. Een pakket met producten en diensten. Voorbeelden hiervan zijn een kist, verzorging van de overledene en een bepaald aantal gasten. Als verzekerde heb je recht op deze producten. Oók als de prijs ervan in de tussentijds stijgt.

De uitvaartkosten bevatten in ieder geval:

Onderdeel Kosten
Diensten van de uitvaartverzorger Diensten van de uitvaartverzorger € 1.250,-
Grafkist Grafkist € 200,- / € 450,-
Laatste verzorging van de overledene Laatste verzorging van de overledene € 150,-

Daarnaast maak je ook kosten voor de meeste van deze zaken:

Onderdeel Kosten
Overbrengen van overledene naar uitvaartcentrum € 250,-
Opbaren en condoleancebezoek in een uitvaartcentrum € 575,-
Thuis opbaring € 400,-
Rouwauto en 2 volgauto’s € 575,-
Rouwkaarten (75 stuks) en verzendkosten. € 250,-
Afscheidsbijeenkomst van 60 minuten in een aula. € 1.300,-
Een bloemstuk voor op de uitvaartkist. € 150,-
Borrel met hapjes voor 50 personen € 950,-
Grafkosten algemeen graf € 1.350,-
Gemiddeld grafmonument € 2.500,-

Wat kost de goedkoopste uitvaart?

De goedkoopste uitvaart kost zo’n 6.000 euro. Want de kosten lopen al gauw op. Zo kost een gemiddelde uitvaart al gauw een kleine 10.000 euro. Een goedkope uitvaart is natuurlijk ook mogelijk. Niet alle extra’s zijn noodzakelijk. Kies bijvoorbeeld een bescheiden grafmonument. Ook zijn volgauto’s wellicht niet nodig. Het aantal gasten kan ook lager uitvallen. Zo wordt een uitvaart al snel goedkoper. Wel geldt 6.000 euro als ondergrens. Een uitvaart voor 6.000 euro is een zéér goedkope uitvaart. Voor minder is het eigenlijk niet mogelijk.

Begraven of cremeren?

Een van de belangrijkste keuzes rondom je uitvaart: bergraven of cremeren? Voor de kosten van een uitvaart maakt dat niet veel uit. Cremeren is wel iets goedkoper. Dat komt omdat er geen grafkosten en grafmonument zijn. In plaats daarvan is er een urn of zijn er strooikosten. In de praktijk kost dit minder. Verder zijn de kosten vrijwel gelijk.

Belangrijkste kosten van een uitvaart

Veel kosten zijn gelijk bij cremeren en begraven. Deze kosten maak je bij overlijden altijd. Daarom spreekt men vaak ook van een uitvaartverzekering. Crematieverzekering en begrafenisverzekering zijn minder gangbaar. Er is in feite ook geen verschil. Verzekeraars zelf maken er ook geen onderscheid tussen. De belangrijkste kosten maak je altijd.

Kosten uitvaartverzorging
Bij elke uitvaart hoort uitvaartverzorging. Dit is de begeleiding tijdens en rondom de uitvaart. De verzorger regelt alle praktische dingen. Ook begeleidt hij de uitvaart zelf. Een uitvaartverzorger helpt ook bij het invullen van de dienst. Zodat persoonlijk wensen en bijzonderheden een plek krijgen. De kosten hiervan bedragen zo’n 1.250 euro.

Kosten grafsteen
Kies je voor een begrafenis? Dan hoort hier een grafsteen bij. Men spreekt ook wel van een grafmonument. Zo’n steen is gemaakt van gegraveerd natuursteen. De kosten hiervan lopen al gauw op tot zo’n 2.500 euro.

Kosten grafkist
Qua grafkist zijn er verschillende mogelijkheden. Kies je voor massief hout? Dan lopen de kosten op tot zo’n 1.000 euro. Een fineer kist kost daarentegen zo’n 500 euro.

Uitvaartkosten vergelijken

De meeste mensen beltalen hun uitvaart niet direct. Dit doen ze via een uitvaartverzekering. Deze sluit je af omdat een uitvaart relatief veel kost. In principe dekt zo’n verzekering alle kosten van de uitvaart. In de kosten van een uitvaart zijn er beperkte verschillen tussen uitvaartverzorgers. Beter is het om de kosten van uitvaartverzekeringen te vergelijken. Een klein verschil in premie maakt op lange termijn veel verschil. Let bij het vergelijken niet alleen op de premie en de kosten. Ook de voorwaarden zijn bij een uitvaart van groot belang.

Zijn uitvaartkosten aftrekbaar?

De kosten van een uitvaart zijn aftrekbaar van de erfbelasting. Betaal je de kosten van een uitvaart uit een erfenis? Dan betaal je geen erfbelasting over het deel van de erfenis dat je direct aan de uitvaart besteedt. Let op! De kosten van een uitvaart zijn niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Is er ook sprake van een uitvaartverzekering? Enkel het bedrag dat niet door deze verzekering gedekt wordt, mag je aftrekken van de erfbelasting.

Uitvaartkosten verzekeren

Wil je je verzekeren voor de kosten van een uitvaart? Dat kan niet overal. Een aantal verzekeraars biedt uitvaartverzekeringen aan. Hiertussen bestaan kleine prijsverschillen. Maar let ook zeker op de andere voorwaarden. Zo betaal je bij de ene verzekeraar langer premie dan bij de andere. Ook is afsluiten bij een makkelijker dan bij de ander.