Wat is het verschil tussen downloaden en uploaden?

Internetaanbieders geven bij een abonnement twee snelheden weer: de download- en uploadsnelheid. Er is een verschil tussen deze twee. De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je gegevens binnenhaalt. De uploadsnelheid zegt iets over de snelheid waarmee je gegevens online zet.

Internetproviders geven bij een abonnement twee snelheden weer. Dit zijn de downloadsnelheid en de uploadsnelheid. Deze snelheden worden aangegeven met Kilobits oftewel Kb/s per seconde.

De downloadsnelheid

De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je internetverbinding gegevens binnenhaalt. Hierbij kan je denken aan het streamen van een film, het downloaden van een MP3 bestand of het bezoeken van een website. Hoe hoger de downloadsnelheid van je internetverbinding is, hoe sneller je een bestand binnenhaalt.

De uploadsnelheid

De uploadsnelheid zegt weer iets over de snelheid waarmee je data naar het internet verstuurd. Voorbeelden hiervan zijn het versturen van een e-mail of het plaatsen van een bestand op internet.

Snelheid van een ADSL-internetabonnement

Bij de meeste ADSL-internetabonnementen is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid. Dit is voor particulier gebruik ook voldoende. De snelheid van je ADSL-internetabonnement is weer afhankelijk van de afstand naar de internetcentrale. Hoe groter de afstand, hoe meer snelheidsverlies. Een klein beetje snelheidsverlies komt altijd voor. Hier merk je vaak niets van.

Glasvezelinternet

Wil je een internetabonnement met een gelijke download- en uploadsnelheid? Dan is dit mogelijk met glasvezelinternet. Dit is flink in opkomst en steeds meer mensen kiezen hiervoor. Met glasvezel ben je zeker van supersnel en stabiel internet. Glasvezel is nog niet overal beschikbaar, maar het netwerk wordt continu uitgebreid. Met behulp van de alles-in-1-vergelijker kom je er snel achter of het op jouw adres mogelijk is om een internetabonnement via glasvezel af te sluiten.

Kabelinternet

Wil je geen ADSL-internetverbinding, maar is glasvezelinternet niet mogelijk op jouw adres? Dan is het een optie om te kiezen voor kabelinternet. Hiermee ontvang je internet en televisie via de kabel. Ziggo, Caiway en Delta zijn de enige providers die kabelinternet aanbieden. Afhankelijk van je woonplaats kun je dus een abonnement bij een van deze providers afsluiten. De download- en uploadsnelheid van kabelinternet is zeer snel. Wel is een kabelinternet een stuk prijziger dan een internetabonnement via ADLS.

Hoeveel download- en uploadsnelheid je nodig hebt, is afhankelijk van je internetgebruik. Als je een eigen website hebt waarop je dagelijks veel artikelen, foto’s en filmpjes plaatst dan heb je een abonnement nodig met een hoge download- en uploadsnelheid. Dit is ook zo als je veel games speelt. Als je vooral gebruikmaakt van internet om websites te bezoeken, e-mails te versturen en YouTube-filmpjes te bekijken dan is een abonnement met een normale download- en uploadsnelheid voldoende.

Snelheidscheck

Benieuwd hoe het zit met de download- en uploadsnelheid van je huidige internetabonnement? Dan kom je hier eenvoudig achter met de snelheidscheck. Hiermee weet je binnen een paar seconden of de snelheid overeenkomt met je abonnement. Aangezien de snelheid continu fluctueert, is het verstandig om de test drie keer te doen. Zo weet je hoe het zit met je internetsnelheid op verschillende tijdstippen.

Check de beste internet deals op jouw adres

De beste deals voor: Postcode: Huisnummer + toevoeging:

Check alle internet
deals op jouw adres

De beste deals voor:
Postcode: Huisnr + toevoeging: