Aanvullende dekking voor je auto: welke zijn er?

Aanvullende dekking voor je auto: welke zijn er?

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 05 juli 2021

Met een WA, WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco autoverzekering verzeker je schade die je met je auto veroorzaakt en schade aan je eigen auto. Daarmee ben je eigenlijk nog niet voldoende verzekerd om met een gerust gevoel de weg op te gaan. Met name voor inzittenden regelen deze verzekeringen niet. Daarom is het verstandig na te denken over aanvullende autoverzekeringen, zoals een inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering of pechhulp.

Aanvullende autoverzekeringen

Om de dekking van je basis autoverzekering uit te breiden kun je diverse aanvullende verzekeringen afsluiten, waarvoor je dan wel extra premie moet betalen. Die is echter meestal niet heel hoog, terwijl de aanvullende autoverzekeringen wel kunnen zorgen voor extra zekerheid. Je hebt de keuze uit de volgende verzekeringen:

  • Inzittendenverzekeringen
  • Rechtsbijstandverzekeringen
  • Pechhulp
  • Accessoiresverzekering
  • No-claim beschermer

We behandelen deze aanvullende autoverzekeringen hieronder in het kort.

Inzittendenverzekeringen

Bij inzittendenverzekeringen heb je de keuze uit twee soorten:

  • Schadeverzekering voor inzittenden. Letselschade en schade aan de bezittingen van de inzittenden zijn hiermee verzekerd. De werkelijke schade wordt vergoed, tot een in de polis vermeld maximaal bedrag.
  • Ongevallenverzekering voor inzittenden. Deze verzekering keert een bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit van de inzittenden van je auto. De schuldvraag van het ongeval is daarbij niet van belang. Jijzelf en je familieleden zijn daarnaast ook verzekerd als je als passagier in een andere auto zit.

Rechtsbijstand- en verhaalsbijstandverzekering

De nasleep van een ongeval kan vervelende gevolgen hebben. In het ergste geval kom je er niet uit met de andere partij. Je wordt het niet eens over de schuldvraag of de tegenpartij weigert te betalen. De juridische strijd die dan volgt kan lang duren en flink in de papieren lopen, als je daarbij een advocaat nodig hebt. Daarvoor kun je dan een rechtsbijstandverzekering of een verhaalsbijstandverzekering voor auto’s afsluiten. Heb je al een algemene rechtsbijstandverzekering? Kijk dan goed de polis na van die verzekering. Meestal is rechtsbijstand voor verkeer daarbij inbegrepen en heb je dus geen aparte rechtsbijstandverzekering voor je auto nodig.

Pechhulp

Bij de meeste autoverzekeringen is noodhulp inbegrepen. Dit houdt meestal in, dat je auto wordt weggesleept als dat nodig is en dat je zelf naar huis wordt gebracht. Met een aanvullende pechhulp verzekering heb je recht op meer vormen van hulp, zoals reparaties ter plekke, vervangend vervoer of hotelovernachtingen. Ben je geabonneerd op de wegenwacht service van de ANWB of Routemobiel? Dan is een aanvullende pechhulp verzekering meestal niet nodig. Je kunt pechhulp afsluiten voor Nederland of voor Europa, soms zelfs ook wereldwijd.

Accessoiresverzekering

Als er extra accessoires in je auto zitten, die niet standaard bij het model horen, dan zijn die meestal niet meeverzekerd in je WA- of cascoverzekering, of tegen een standaardbedrag. Het kan dan nodig zijn om een aanvullende accessoiresverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je zaken als geluidsinstallaties, navigatieapparatuur, speciale wieldoppen en noem maar op tegen schade en diefstal of verlies.

No-claim beschermer

Als je schade hebt aan je auto en je meldt die bij de verzekering, dan daal je een of meerdere treden op de bonus-malus ladder. Dit heeft nadelige gevolgen voor je no-claim korting. Dat kan flink in de papieren lopen, soms ga je tientallen euro’s meer premie per maand betalen. Met de no-claim beschermer zorg je ervoor dat je niet of minder snel daalt op de bonus-malus ladder.

Autoverzekering vergelijken

Kijk bij het vergelijken van autoverzekeringen dus ook altijd naar de aanvullende autoverzekeringen die je kunt afsluiten. Houd daarbij rekening met je situatie en met de verzekeringen die je al hebt, zoals rechtsbijstand, pechhulp of een doorlopende reisverzekering. Zo voorkom je dubbel betalen, maar weet je wel zeker dat je met een gerust gevoel de weg op kunt.

Autoverzekering vergelijken