Aanvullende dekking voor je auto: welke zijn er?

Aanvullende dekking voor je auto: welke zijn er?

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 maart 2023

Met een verzekering ben je verzekerd, toch? Veel mensen weten niet precies waarvoor ze zich verzekeren. Soms leidt dat tot vervelende verrassingen. Je denkt verzekerd te zijn, maar bent het niet. Zo werkt het met de autoverzekering. Er zijn verschillende soorten verzekeringen. Waarvoor je verzekerd bent, verschilt per soort. Ook heb je aanvullende pakketten. In dit artikel leggen we het uit.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

Er zijn in principe drie soorten autoverzekeringen: WA, WA+ (beperkt casco) en allrisk. De WA-autoverzekering is de goedkoopste. Hiermee ben je alleen verzekerd bij schade die je bij een ander veroorzaakt met je auto. Ben je de schuldige partij bij een aanrijding? Dan vergoedt jouw verzekering de schade van de tegenpartij. Je eigen schade wordt dan niet vergoed. WA+ en allrisk vergoeden meer. Daarnaast vergoeden deze verzekeringen ook schade bij de tegenpartij, net als een WA-verzekering. Het hebben van minimaal een WA-verzekering is in Nederland verplicht.

Aanvullende autoverzekeringen

Bij een autoverzekering zijn vooral veel zaken niet verzekerd. Dat komt omdat een auto duur is en autoschade veel voorkomt. Als de dekking standaard heel ruim is, dan betalen mensen veel meer voor hun autoverzekering. In plaats daarvan kun je kiezen voor aanvullende dekkingen. Dit zijn aanvullingen op je autoverzekering. In principe zijn die er voor elk soort autoverzekering. Het precieze aanbod en de voorwaarden hangen af van je verzekeraar.

Welke pakketten zijn er?

Er zijn diverse aanvullende dekkingen voor je autoverzekering. Het afsluiten van zo’n aanvullende dekking betekent dat je meer premie betaalt. Wel gelden vaak andere voorwaarden dan voor de rest van je verzekering. Bijvoorbeeld wat schadevrije jaren en no-claim betreft. De bedragen die je betaalt voor zo’n extra dekking zijn vaak beperkt. Je kiest uit bijvoorbeeld deze aanvullende dekkingen:

• Inzittendenverzekeringen
• Rechtsbijstandverzekeringen
• Pechhulp
• Accessoiresverzekering
• No-claim beschermer

Hieronder lichten we ze kort toe.

Inzittendenverzekeringen bij autoverzekering

Er zijn in principe twee soorten inzittendenverzekeringen. Voor beide geldt dat de schuldvraag niet van belang is. Deze verzekeringen keren dus uit, ongeacht de schuldvraag van het ongeval. Ook geldt de inzittendeverzekering voor de bestuurder zelf.

• Schadeverzekering voor inzittenden (SVI). Deze verzekering dekt materiële en immateriële schade bij inzittenden van het voertuig. Het gaat om de daadwerkelijk geleden schade. De hoogte van de vergoeding is meestal aan een maximum gebonden.
• Ongevallenverzekering voor inzittenden (OIV). Deze verzekering heeft een beperktere dekking dan de schadeverzekering. Ook keert deze verzekering slechts uit bij lichamelijk letsel en overlijden.

Rechtsbijstand- en verhaalsbijstandverzekering

Voor de afhandeling van schade of een ongeval is het nodig om de schuldige partij vast te stellen. Dat leidt soms tot juridisch getouwtrek. Ook daarna kunnen er vervelende gevolgen zijn. Zo kan de tegenpartij juridische stappen tegen je ondernemen. Bijvoorbeeld omdat ze menen blijvende schade te hebben geleden. Ook kan het gebeuren dat de tegenpartij schuldig is, maar niet betaalt. Juridische strijd na schade of een ongeval komt voor. Hiervoor sluit je een speciale rechtsbijstandsverzekering af. Dit is een aanvulling op een reguliere autoverzekering. Let wel goed op als je al een rechtsbijstandverzekering hebt. Vaak heeft deze al dekking voor dit soort gevallen. Een aanvullende dekking bij je autoverzekering is dan niet nodig.

Pechhulp

Pech komt altijd onverwachts en voelt dan ook echt als pech. Hulp bij pech kan kostbaar zijn. Zeker als je auto weggesleept moet worden. Ook vervangend vervoer is kostbaar. Je kunt je hiervoor verzekeren. Je hebt dan recht op bijstand bij pech. Ook hierbij kijk je goed naar de voorwaarden. Zo is vervangend vervoer niet altijd inbegrepen. Dubbele dekking ligt hier ook op de loer. Ben je lid van de ANWB of een andere pechhulpdienst? Dan is aanvullende dekking bij je autoverzekering meestal niet nodig.

Accessoiresverzekering

Wat veel mensen niet weten is dat ze de standaardversie van hun auto verzekeren. Extra accessoires zijn meestal niet meeverzekerd. Heb je veel extra’s? Dan is het afsluiten van een accessoiresverzekering vaak verstandig. Je weet dan zeker dat je de volledige schade vergoed krijgt. Bijvoorbeeld wanneer je auto total loss is. Maar ook wanneer een kostbare geluidsinstallatie uit je auto wordt gestolen. Ook diefstal van velgen komt relatief vaak voor. Dit zijn juist vaak de extra’s die niet standaard verzekerd zijn. Veel verzekerden denken daarom dat ze hiervoor ten onrechte een beroep kunnen doen op hun verzekering.

No-claim beschermer

Als je schade claimt, betaal je meer premie. Dit heeft met schadevrije jaren te maken. Met de zogeheten bonus-malus ladder, om precies te zijn. Claim je schade, dan wordt je verzekering duurder. Het duurt vaak jaren voordat je weer terug bent op het oude bedrag. In de tussentijd betaal je soms tientallen euro’s per maand extra. Met een no-claim beschermer verzeker je je hiertegen. Maak je één keer schade? Dan stijgt je premie niet. Als je vaker schade maakt dan gebeurt dat alsnog. Dit overkomt de meeste bestuurders niet. Zij rijden slechts af en toe schade en voorkomen met de no-claim beschermer dat ze meer premie betalen.

Aanvullende dekking vergelijken

Wat verzeker je en wat niet? En ben je met je huidige verzekering goed verzekerd? Over autoverzekeringen hebben veel mensen vragen. Logisch, want deze zijn best complex. Niet iedereen overziet waarvoor hij of zij precies verzekerd is. Autoverzekeringen vergelijken helpt je niet alleen om de goedkoopste verzekering te vinden. Je vindt zo namelijk ook eenvoudig de beste voorwaarden. Onze vergelijker geeft je bovendien veel informatie en een duidelijk overzicht. Dat is óók prettig als je niet overstapt. Je ziet alle beschikbare verzekeringen in één overzicht. Wil je meer weten over een pakket? Dan bekijk je hier makkelijk meer informatie over. Voor bepaalde gegevens verwijzen we je direct naar de website van de verzekeraar. Je haalt de informatie dan direct bij de bron. Kan je autoverzekering goedkoper? Dan stap je eenvoudig over. Ook dat doe je direct bij de aanbieder. Je sluit dan ook eenvoudig aanvullende dekkingen af. Zo heb je niet alleen de beste of goedkoopste verzekering. Maar vooral de verzekering die je nodig hebt, met precies de dekking die jij belangrijk vindt.