Wat houdt premie-indexering bij uitvaartverzekeringen in?

Wat houdt premie-indexering bij uitvaartverzekeringen in?

Premie-indexatie betekent dat zowel het verzekerde bedrag als de premie jaarlijks worden aangepast aan het actuele prijsniveau (inflatie). Prijzen stijgen, ook die van uitvaarten. Het is belangrijk om dat te beseffen op het moment dat je een uitvaartverzekering afsluit. Om te voorkomen dat je onderverzekerd bent, bieden verzekeraars de optie tot premie-indexatie aan. 

Premie-indexatie is alleen van belang bij een kapitaal uitvaartverzekering of een vergelijkbaar product (zoals een natura sommenverzekering). Een dergelijke verzekering keert namelijk na je overlijden een geldbedrag uit aan de nabestaanden. Dat bedrag leg je vast op het moment dat je de verzekering afsluit. Je kiest daarbij een bedrag dat voldoende is om een uitvaart van te bekostigen, zoals jij die voor ogen hebt. Waarschijnlijk houd je daarbij geen rekening met toekomstige prijsstijgingen. Dat valt ook niet mee, omdat je simpelweg niet weet wanneer je overlijdt en of de prijzen wel zullen stijgen en zo ja, hoeveel. Dat is de reden dat aanbieders van uitvaartverzekeringen de optie tot premie-indexatie aanbieden. Welke aanbieders deze optie bieden, zie je hier op Ikvergelijkonline.nl bij het vergelijken van de verschillende uitvaartverzekeringen.

Uitvaartverzekering afsluiten?

Natura uitvaartverzekering

Heb je een natura uitvaartverzekering, dan is premie-indexatie niet nodig. Je verzekert daarmee immers een pakket van diensten, dat wordt vastgelegd bij het afsluiten van de verzekering. Dit pakket blijft gedurende de gehele looptijd van de verzekering ongewijzigd. Wel kunnen verzekeraars in hun voorwaarden een automatische indexatie hebben opgenomen. Lees de kleine lettertjes dus goed. Waar je ook op moet letten: bij een naturaverzekering zit in veel gevallen naast het dienstenpakket ook een vrij te besteden bedrag. Als de prijzen omhooggaan in de loop der jaren, wordt dat bedrag steeds minder ‘waard’. Het is dan ook mogelijk dat je verzekeraar aanbiedt om dat bedrag te verhogen, wat natuurlijk wel leidt tot een lichte stijging van de premie.

Is premie-indexatie verplicht?

Van de optie premie-indexatie maak je gebruik op vrijwillige basis. Je vinkt het betreffende hokje aan bij het afsluiten van je kapitaal uitvaartverzekering. Premie-indexatie is dus niet verplicht.

Wat als ik geen premie-indexatie neem?

Stel, je sluit een kapitaal uitvaartverzekering af en je maakt geen gebruik van de optie van premie-indexatie. Dan bestaat dus de kans dat je nabestaanden op het moment dat je komt te overlijden niet voldoende geld uitgekeerd krijgen om de uitvaart mee te betalen. Ze zullen dan zelf financieel bij moeten springen. Zie je af van premie-indexatie, dan is het verstandig om regelmatig te controleren of het verzekerde bedrag nog voldoende is om de uitvaart die jij voor ogen hebt van te bekostigen. Een handig hulpmiddel bij die controle is een uitvaartcalculator. Die vind je op de websites van de meeste aanbieders van uitvaartverzekeringen.

Wat kan ik doen als ik vind dat de premie te hoog wordt?

Bij het afsluiten van je kapitaal uitvaartverzekering heb je misschien geen rekening gehouden met jaarlijkse premiestijgingen. Als je vindt dat de premie te hoog wordt en je wilt stoppen met de betaling ervan, zijn er twee opties. Je kunt de verzekering stopzetten, dan krijg je het opgebouwde kapitaal terug, minus de kosten die de verzekeraar heeft gemaakt. Je lijdt dus altijd verlies. De andere optie is het premievrij maken van de verzekering. De premiebetaling wordt dan stopgezet, met als gevolg dat het uit te keren bedrag niet hoger is dan het tot dan toe opgebouwde kapitaal. Deze optie kost geen geld, maar je zult er wel voor moeten zorgen dat het geld voor je uitvaart op een andere manier beschikbaar komt.