Donorregistratie / Donorcodicil

Donorregistratie / Donorcodicil

Een donorcodicil is een officieel document waarop vermeld staat welke keuze iemand heeft gemaakt omtrent orgaandonatie na overlijden. De keuze voor orgaandonatie bij overlijden, kunt u online vastleggen in het Donorregister. Dit kunt u doen door via u DigiD in te loggen in het Donorregister.

Vroeger was het donorcodicil een handgeschreven, ondertekend en gedateerd document. Het codicil was, net als een testament, rechtsgeldig. Tegenwoordig kunt u uw keuze voor orgaandonatie vastleggen via het Donorregister.

Uitvaartverzekering afsluiten?

Donorregister

Tot 1998 was het verplicht om een donorcodicil/donorpasje bij u te dragen. Nu is dat niet meer zo. De arts kan zelf het Donorregister raadplegen om te kijken hoe uw keuze is vastgelegd. Het is altijd mogelijk om uw keuze te controleren of aan te passen.

[fusion_youtube id=”skGEhLzIM4k” alignment=”” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=”” /]

Invoering nieuwe donorwet in 2020

In 2020 is de nieuwe donorwet in Nederland ingevoerd. Het huidige toestemmingssysteem wordt dan vervangen door een systeem van Actieve Donorregistratie. Volgens deze donorwet wordt iedere Nederlandse inwoner vanaf 18 jaar geregistreerd in het Donorregister. Voordat deze wet echt wordt ingevoerd, krijgt iedereen daar nog uitgebreide informatie over. 

Keuzes orgaandonatie

Veel Nederlanders hebben nog niet in het Donorregister vastgelegd of ze na hun overlijden organen willen doneren. Als de nieuwe wet wordt ingevoerd, krijgt iedere Nederlandse ingezetene die zich nog niet in het Donorregister heeft ingeschreven een brief. In de brief wordt u verzocht om uw keuze over een orgaandonatie vast te leggen in het Donorregister. U kunt de volgende keuzes maken:

  • Ik geef toestemming voor orgaandonatie
  • Ik geef geen toestemming voor orgaandonatie
  • Mijn familie of mijn partner beslist
  • De door mij gekozen persoon beslist

U kunt de keuze op ieder moment wijzigen.

Donorpas en bevestigingsbrief

Als u uw keuze voor orgaandonatie in het Donorregister hebt vastgelegd, krijgt u altijd een donorpas en een bevestigingsbrief. De donorpas is een papieren pasje waarop uw naam en uw keuze staan vermeld.

Ook al is het niet verplicht om de donorpas bij u te dragen, toch zijn er veel mensen die het wel doen. Echter, als u overlijdt, gaat de arts niet op zoek naar de donorpas. Dit kost veel te veel tijd. Bovendien kan de arts er niet van uitgaan dat op het pasje de juiste informatie staat vermeld. Het is namelijk goed mogelijk dat u intussen uw keuze hebt veranderd in het Donorregister. Om deze reden raadpleegt een arts dan ook altijd het Donorregister. Hij is ook verplicht om dit te doen. In het Donorregister staat namelijk altijd de laatste keuze voor orgaandonatie vastgelegd.

Donorpas

Donorpas kwijt?

Hebt u een donorpas ontvangen, maar bent u deze kwijtgeraakt? Dan hoeft u geen nieuwe donorpas aan te vragen. Uw keuze voor een donatie staat namelijk geregistreerd in het Donorregister.