Naar aanleiding van de snelle verspreiding van het coronavirus neemt de uitvaartbranche strenge maatregelen om besmetting van uitvaartverzorgers, nabestaanden en genodigden van de uitvaartdienst te voorkomen.

Uitvaart bron van besmetting

In Spanje bleek de uitvaart van een coronaslachtoffer de plaats te zijn waar meer dan 60 personen werden besmet. Een uitvaart is een gelegenheid waar veel mensen bij elkaar komen en lichamelijk contact eerder regel dan uitzondering is. Door de nieuwe maatregelen die premier Rutte aankondigde, zullen uitvaarten maximaal honderd genodigden kunnen tellen. Bovendien worden de hygiënemaatregelen verscherpt om besmetting te voorkomen.

Blijf thuis bij verkoudheidsklachten en koorts

Net als bij andere gelegenheden waar veel mensen bij elkaar komen geldt: blijf thuis wanneer je gezondheidsklachten hebt. Mensen die mogelijk besmet zijn, kunnen de uitvaart vaak vanuit huis volgen met een liveverbinding via radio of internet. Het is geen ideale situatie aangezien een afscheid van een dierbare slechts één keer mogelijk is. Het is echter wel de beste oplossing. Ga ook niet naar een uitvaart wanneer je vermoedt dat er veel mensen komen. Ga alleen wanneer je close was met de overledene of als je directe familie bent.

Volg de voorschriften nauwgezet

Ook als je gezond bent, kun je het virus bij je dragen en andere mensen besmetten. Het is daarom belangrijk om de hygiënevoorschriften van het RIVM te volgen. Was vaak je handen en vermijd lichamelijk contact. Ook als je zelf niet ziek bent, kun je andere mensen besmetten en mogelijk in levensgevaar brengen. Met name ouderen en chronisch zieken kunnen ernstig ziek worden door het coronavirus en zelfs overlijden. Wees dus verstandig en bescherm niet alleen jezelf, maar ook elkaar.

Condoleren met kaart of rouwboeket

Als je niet naar de uitvaart gaat vanwege het aantal genodigden of gezondheidsklachten, kun je de nabestaanden condoleren door een condoleancekaart of een rouwboeket te sturen. Wanneer je wel naar de rouwdienst of een condoleance gaat, vermijd dan lichamelijk contact. Geef een vriendelijk knikje of leg bijvoorbeeld je hand op je hart. De uitvaartverzorger communiceert de wensen van de nabestaanden in dezen met de gasten. Volg deze aanwijzingen altijd op.

Overledenen met coronavirus blijven besmettelijk

Mensen die het coronavirus dragen, blijven ook na hun overlijden een aantal dagen besmettelijk. Docendo adviseert uitvaartverzorgers dan ook bij het nemen van extra maatregelen. Er wordt bijvoorbeeld beschermende kleding gedragen zodat de uitvaartverzorgers niet besmet raken.

Monuta adviseert nabestaanden om niet te kiezen voor een open kist wanneer zij de overledene thuis willen opbaren. Dela adviseert alleen extra hygiënemaatregelen na aanraking van de overledene. Mogelijk worden deze maatregelen verder aangescherpt als het coronavirus zich verder verspreidt en er meer mensen overlijden als gevolg van het coronavirus.