Wanneer kan ik overstappen naar sim only?

Wanneer kan ik overstappen naar sim only?

Author: Ties van Beusekom , telecomexpert • Update: 01 maart 2023

Vanaf 3 à 4 maanden voor het einde van de contractperiode bij je huidige provider kun je de overstap naar een nieuwe provider regelen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van een maand. Doe je niets, dan zet je provider het huidige abonnement automatisch om in een sim-only abonnement. Dit abonnement wordt maandelijks automatisch verlengd en kun je met een maand opzegtermijn opzeggen.

Automatische overstap naar een nieuw abonnement

Vanaf ongeveer drie maanden voordat je abonnement afloopt, kun je kiezen of je wilt overstappen naar een andere provider. Kies je ervoor om niets te doen, dan zet je huidige provider je abonnement automatisch om in een sim-only abonnement. Je huidige bundels blijven dan geldig.

Wil je een abonnement afsluiten bij een nieuwe provider, dan moet je rekening houden met de opzegtermijn van je huidige telefoonabonnement. Tot een maand voor het einde van je contract kan je een overstap regelen die direct ingaat aan het einde van je contractperiode.

Je betaalt nooit te veel

Aan het einde van de contractperiode kun je ook kiezen voor een nieuw abonnement met een nieuwe telefoon. Je ontvangt het toestel vaak direct na het afsluiten van het nieuwe abonnement. Je gaat er echter pas voor betalen op het moment dat het abonnement ingaat. Als je een nieuwe simkaart hebt ontvangen, werkt deze pas bij de start van het nieuwe abonnement. Bij een aansluitende overstap betaal je dus nooit voor twee abonnementen tegelijkertijd. Je betaalt bij een verlenging geen dubbele abonnementskosten, dus nooit te veel.

Waarom is het zinvol om een sim only af te sluiten?

Als je geen actie onderneemt bij het aflopen van je contract, dan verlengt jouw provider het abonnement automatisch. In het verleden was het verlengen van een contract voordeliger, omdat de bundels in de loop der tijd steeds prijziger werden. De databundels zijn nu echter goedkoper en uitgebreider dan een jaar of twee geleden. Je kunt dus beter eerst verschillende sim only abonnementen met elkaar vergelijken om te kijken of het abonnement bij jouw huidige provider nog steeds de voordeligste én het meest passende abonnement is. Je kunt veel geld besparen door de aanbiedingen van de verschillende providers met elkaar te vergelijken.

Je hoeft niet bang te zijn dat je door de keuze voor een voordelige provider een kwalitatief mindere verbinding krijgt. Alle Nederlandse providers bieden hun diensten aan via de stabiele en betrouwbare netwerken van KPNTele2T-Mobile en Vodafone. Elke provider biedt dus een goed sim-only abonnement aan, het verschil zit hem vooral in de prijs.