Hoe werkt internetten via DSL?

Hoe werkt internetten via DSL?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 maart 2023

Bij DSL wordt het internetsignaal via een modem verzonden en ontvangen over de koperdraadverbinding die vroeger enkel voor vaste telefonie werd gebruikt. Er zijn twee vormen van DSL: ADSL en VDSL. DSL maakt internet, digitale televisie en vaste telefonie mogelijk.

Digital Subscriber Line (DSL) is een techniek die het mogelijk maakt om te internetten via de koperdraadverbinding die vroeger alleen voor vaste telefonie werd gebruikt. DSL is één van de internetverbindingen die je kunt kiezen wanneer je een abonnement voor internet afsluit. Daarnaast kun je kiezen voor internet via de kabel, glasvezelinternet of het mobiele internet via 4G / 5G.

De werking van DSL

Als je kiest voor internet via DSL, ga je internetten via de koperdraadverbinding. Om te kunnen internetten moet een modem het signaal over de koperdraad vertalen naar een internetsignaal. De modem of een externe router kan dit internetsignaal vervolgens omzetten in een draadloos signaal zodat je binnenhuis gebruik kunt maken van wifi. Het modem is niet alleen essentieel om data te ontvangen, maar ook om data te kunnen verzenden via de koperdraadverbinding.

Verschillende soorten DSL internetverbindingen

Je hebt twee verschillende soorten DSL internetverbindingen:

ADSL

Asymetrical Digital Subscriber Line (ADSL) maakte het mogelijk om over dezelfde koperdraadverbinding te bellen en te internetten. Op de plek waar je koperdraadverbinding het huis in komt, kan de verbinding worden gesplit in een telefoonlijn en een internetverbinding. De snelheid van de internetverbinding is onder andere afhankelijk van de afstand tot de centrale en de kwaliteit van de koperlijn. Er kunnen met ADSL relatief hoge snelheden behaald worden, maar glasvezelinternet is sneller.

VDSL

Very High Bitrate Digital Subscriber Line (VDSL) is het snellere broertje van ADSL. Met een VDSL internetverbinding kun je sneller data up- en downloaden. Vooral als je veel gebruikmaakt van internet kun je het verschil met ADSL goed merken. Met VDSL heb je minder problemen met het streamen van films en muziek.

DSL internet abonnementen vergelijken

Ben je op zoek naar een DSL internet abonnement? Dan kun je bij verschillende providers een abonnement afsluiten. Voor ADSL kun je terecht bij KPNBudget alles in 1 en Tele2. Gaat je voorkeur uit naar het snellere VDSL dan kun je een abonnement afsluiten bij KPN, Budget alles in 1, Tele2, T-MobileOnline.nl, OxxioYoufone en XS4ALL. Met de postcodecheck kun je eenvoudig zien welke providers DSL internet leveren op jouw woonadres.

Speedtest

Wil je weten hoe snel jouw huidige internetverbinding is? En wil je vergelijken welke internetsnelheid andere providers op jouw adres beloven? Dan kun je bij Ikvergelijkonline.nl een eenvoudige speedtest doen. Vervolgens kun je kijken of jouw huidige internetsnelheid nog bij jouw internetgebruik past en of je misschien goedkoper uit bent bij een andere provider.

DSL internet abonnement afsluiten

Met onze vergelijkingstool kun je verschillende internetabonnementen met elkaar vergelijken. Met de filters selecteer je eenvoudig alle aspecten van het abonnement die jij belangrijk vindt, zoals de internetverbinding (DSL) en de internetsnelheid. Bovendien kun je extra opties aanvinken zoals digitale televisie en vaste telefonie.

  • Internet
  • Internet en digitale televisie
  • Internet, digitale televisie en vaste telefonie (alles in 1)

Heb je een goede deal gevonden? Dan kun je jouw nieuwe internet abonnement direct afsluiten via Ikvergelijkonline.nl.