Is een autoverzekering verplicht?

Op een paar uitzonderingen na is het verplicht om een WA-verzekering voor je auto te hebben. Beperkt en volledig cascoverzekeringen zijn niet verplicht. De schade die je veroorzaakt met een motorrijtuig wordt niet vergoed door je particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer hoeft je auto niet WA verzekerd te zijn?

Vanaf het moment dat het kenteken van een auto op jouw naam staat ben je volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen verplicht om voor die auto minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) te hebben. Heb je die niet, dan riskeer je een boete van 380 euro. Die boete kan wel drie keer per jaar opgelegd worden. In een paar gevallen is zo’n WA-verzekering echter niet nodig:

  • Voertuigen van de Rijksoverheid hoeven geen WA-verzekering te hebben.
  • Gemoedsbezwaarden kunnen vrijstelling krijgen van de verplichting om zich te verzekeren.
  • Als je je kenteken laat schorsen hoef je ook geen WA-verzekering te hebben.

Voertuigen van de Rijksoverheid

Voertuigen van de Rijksoverheid hoeven niet WA verzekerd te zijn. Denk hierbij aan voertuigen van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, het leger, de douane en de politie. Als die een ongeluk veroorzaken wordt schade afgehandeld door het Bureau Schade Afhandeling (BSA). Dit bureau stelt zich bij de afhandeling op als verzekeraar, waardoor de schadeafhandeling vrijwel overeenkomt met normale gevallen.

Vrijgestelde gemoedsbezwaarden

Vrijgestelde gemoedsbezwaarden hoeven hun auto ook niet te verzekeren. Het gaat hierbij om mensen die vanuit hun geloofsovertuiging geen verzekeringen willen afsluiten. God beslist en beschikt immers over alles. Het Rijk staat garant voor de schade die erkende gemoedsbezwaarden veroorzaken. Voordat je denkt dat je zo eenvoudig veel geld kunt besparen: gemoedsbezwaarden betalen wel een jaarlijkse bijdrage aan het Waarborgfonds Motorverkeer en kunnen ook geen andere verzekeringen afsluiten, zoals een zorgverzekering of een inboedelverzekering.

Als je slachtoffer bent van een ongeval dat door een niet-verzekerde gemoedsbezwaarde is veroorzaakt, kun je een beroep doen op het Waarborgfonds. Dat vergoedt dan je schade, om die daarna te verhalen op de veroorzaker van het ongeval.

Je kenteken schorsen

Als je zeker weet dat je je auto lange tijd niet gaat gebruiken, kun je het kenteken laten schorsen. Je mag dan niet meer de weg op met je auto en je mag hem ook niet op de openbare weg parkeren, maar je hoeft hem dan ook niet te verzekeren. De schorsing vraag je aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de RDW. Tijdens de schorsing hoef je ook geen motorrijtuigenbelasting te betalen en hoeft je auto niet apk gekeurd te worden. De schorsing duurt maximaal een jaar. Daarna kun je de schorsing verlengen, maar de kosten daarvan zijn dan wel hoger.

Autoverzekeringen vergelijken

De WA-verzekering voor je auto is altijd onderdeel van een autoverzekering. Vaak is noodhulp in de polis opgenomen en je kunt ook kiezen voor een volledige of beperkte cascoverzekering. De verzekerde bedragen kunnen per WA-verzekering uiteenlopen, net als de voorwaarden voor andere onderdelen van je verzekering. Daarom is het belangrijk om autoverzekeringen goed te vergelijken voordat je er een afsluit. Via Ikvergelijkonline.nl vind je eenvoudig en snel de verzekering die het beste bij je past.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen