Zorgverzekering 2022.

Zorgverzekering
2022.

Voor 2022 check je of je nog steeds de beste zorgverzekering hebt. Kan het goedkoper? Wat verandert er in de zorgverzekering in 2022? Zorgverzekering vergelijken voor 2022 doe je hier. Bekijk kosten, inhoud en stap over als jij dat wil.

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 maart 2023

Jouw zorgverzekering in 2022

In Nederland kies je uit tientallen zorgverzekeraars. Ook in 2022 is er veel keuze. Wil ik vrije zorgkeuze? Moet ik een aanvullend pakket? Het kiezen van een zorgverzekering is ook voor 2022 soms niet eenvoudig. Kies daarom voor vergelijken. Door zorgverzekering voor 2022 te vergelijken vind je snel wat bij jou past. Je ziet alles over tarieven, inhoud en voorwaarden. Daarvoor hoef je niet te zoeken in de kleine lettertjes. Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij. Dan maak jij een goede keuze. Als je wil stap je eenvoudig over, maar dat mag je natuurlijk zelf weten. Je gebruikt onze zorgvergelijker net zo makkelijk om te checken of je niet te veel betaalt.

Belangrijkste wijzigingen zorgverzekering 2022

Overstappen of niet? Die vraag beantwoord je niet zomaar. Je laat het antwoord afhangen van een aantal zaken. Grote kans dat de prijs voor jou belangrijk is. Ook in 2022 betaal je elke maand premie voor je zorgverzekering. Die hou je natuurlijk het liefst zo laag mogelijk. Maar je wil wél goede zorg. Meestal wordt de zorgverzekering elk jaar iets duurder. Zo is de zorgverzekering in 2022 bij veel verzekeraars iets duurder. Niet alle verzekeraars verhogen de prijs evenveel. Het kan dus zijn dat je nu elders goedkoper uit bent. Ook verandert de dekking van alle zorgverzekeringen een klein beetje. Zo zijn er enkele nieuwe medicijnen die worden vergoed. Wat in 2022 in ieder geval niet verandert is het eigen risico. Dat blijft minimaal 385 euro. Ook verhoog je dit nog steeds tot maximaal 885 euro.

Hoe werkt de zorgverzekering in 2022?

Als we spreken over de zorgverzekering, bedoelen we de basisverzekering. Deze is verplicht voor iedereen. Zo gebeurt het nooit dat je noodzakelijke zorg niet kan betalen. De overheid bepaalt wat in de verplichte verzekering moet. Bijvoorbeeld spoedeisende hulp. Ook de meeste ziekenhuiszorg valt onder de basisverzekering. Dat betekent dat zorgverzekeringen ook in 2022 erg op elkaar lijken. De belangrijkste dingen zitten in álle verzekeringen. Wel mogen verzekeraars zelf hun pakket uitbreiden. Sommige zorg valt ook niet onder de basiszorg. Bijvoorbeeld kraamzorg en de tandarts. Wil je toch verzekerd zijn hiervoor? Dan sluit je een aanvullende verzekering af. Aanvullende zorgverzekering vergelijken voor 2022 doe je hier eenvoudig.

Eigen risico zorgverzekering 2022

In 2022 is het eigen risico gelijk aan 2021. Minimaal 385 euro, maximaal 885 euro. Maar wat houdt het eigen risico in 2022 in? Eigen risico is het bedrag dat je altijd zelf betaalt. Maak je zorgkosten? Dan zijn de eerste 385 euro voor eigen rekening. Alles daarbovenop vergoedt jouw verzekering, bij zorg die onder de basisverzekering valt. Je kunt er ook bij de zorgverzekering van 2022 kiezen voor een hoger eigen risico. Dan betaal je minder premie per maand. Wel betaal je dan meer zelf, wanneer je toch (veel) zorg nodig hebt. In onze zorgvergelijker voor 2022 check je eenvoudig hoeveel premie je betaalt bij een hoger eigen risico. Bij een aanvullende zorgverzekering is meestal geen sprake van eigen risico.

Aanvullende zorgverzekering 2022

Sommige zorg zit niet in het basispakket. Denk aan tandarts, kraamzorg en fysiotherapie. Hier verzeker je je dus niet verplicht voor. Heb je deze zaken wel nodig in 2022? Dan is een aanvullende verzekering afsluiten wellicht slim. Anders betaal je deze zorg direct. Het is altijd goed om te kijken of een aanvullende verzekering nodig is. Bedenk je dus welke zorg je nodig hebt. Kies vervolgens voor een aanvullende verzekering die daarbij past. Een aanvullende verzekering is meestal gericht op een bepaald soort zorg. Zo sluit je gericht een verzekering af. Bijvoorbeeld voor de tandarts of kraamzorg. Want vaak weet je wel wat je ongeveer nodig gaat hebben. Zo betaal je ook niet voor wat je niet nodig hebt.

Zorgverzekering 2022

Zorgverzekering vergelijken 2022

Soms veranderen je zorgbehoeften. Ook kan het zijn dat je huidige verzekering duurder wordt. Dit zijn redenen voor vergelijken. Zorgverzekering vergelijken voor 2022 doe je hier eenvoudig. Dat doe je eerst door je voorkeuren aan te geven. Waar voldoet jouw verzekering aan? Wil je vrije zorgkeuze? Of betaal je liever minder en vind je het niet erg dat je niet overal terechtkan? Heb je een aanvullende verzekering nodig? Op al deze vragen geeft een zorgvergelijker snel een antwoord. Door je voorkeuren aan te geven, zie je alleen wat past voor jou. De vergelijker filtert opties die niet aan jouw voorkeuren voldoen. Je ziet een lijst met verzekeringen, waarbij de goedkoopste bovenaan staat. Kiezen voor de laagste prijs binnen jouw voorkeuren gaat dus heel eenvoudig.

Overstappen zorgverzekering 2022

Ben je klaar met zorgverzekering vergelijken voor 2022? Dan zit je misschien nog helemaal goed. Je huidige verzekering voldoet nog. Deze heeft voor jou de beste voorwaarden voor de beste prijs. Maar het kan ook zijn dat een andere beter is. Bijvoorbeeld omdat deze goedkoper is. Of omdat je dan wel terecht kan in het ziekenhuis in jouw woonplaats. Ook in 2022 zijn er goede redenen om over te stappen. Stap je over? Dat gaat via onze vergelijker héél eenvoudig. Het kost je een paar klikken en enkele minuten.

Om voor 2022 over te stappen naar een andere zorgverzekering, klik je op het aanbod. Je sluit je nieuwe verzekering dan af op de website van de aanbieder. Hiervoor vul je jouw gegevens in. Dat duurt maar enkele minuten. Heb je dat gedaan? Dan ontvang je een bevestiging van je nieuwe verzekering. Deze regelt vanaf dat moment alles. Ook het opzeggen van je oude verzekering. Dat hoef je dus niet zelf te doen. Je nieuwe verzekering gaat automatisch in op 1 januari 2022. Stap je niet over? Dan hoef je ook niks te doen. Je oude verzekering loopt automatisch door. Zo ben je dus altijd goed verzekerd voor zorg in 2022.