Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars

Zit je bij jouw zorgverzekeraar nog goed? Kan het wellicht goedkoper? Op deze vragen vind je in onze vergelijker snel een antwoord. Vergelijk aanbieders en stap over als jij wil. Snel en makkelijk zorgverzekeraars vergelijken en de goedkoopste zorgverzekeraar van 2021 vinden.

Check de beste zorgverzekeraars voor jou

Zorgverzekeraars in Nederland

In Nederland heb je tientallen zorgverzekeraars. Kiezen is dan soms moeilijk. Ze willen allemaal wel dat je bij hun klant wordt. Of dat voor jou interessant is? Daar kom je snel achter. Vergelijk hier alle zorgverzekeraars in Nederland. Je kiest op prijs én op inhoud. Bepaal wat jij belangrijk vindt. Vind je een betere verzekeraar? Dan stap je eenvoudig over.

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 maart 2023

Hoe werken zorgverzekeraars in Nederland?

In Nederland worden zorgverzekeringen aangebonden door private bedrijven. Deze bedrijven maken dus winst. Toch is het niet zo dat de overheid hier niets mee te maken heeft. De overheid bepaalt namelijk heel veel als het op je zorgverzekering aankomt. Zo is het afsluiten van een basisverzekering verplicht. Ook bepaalt de overheid wat er minimaal in die basisverzekering moet zitten. Ziekenhuiszorg, bijvoorbeeld. Daardoor lijken verzekeringen erg op elkaar. De inhoud is vaak vergelijkbaar, maar de prijs niet. Er zijn vaak belangrijke verschillen tussen zorgverzekeraars. In prijs, maar ook in waar je zorg afneemt. Sommige zorgverzekeraars hebben niet met elke behandelaar een contract.

Zorgverzekeraar – wel of niet overal zorg?

Veel mensen komen er soms achter dat ze niet overal zorg kunnen krijgen. Hun zorgverzekeraar heeft niet met elke behandelaar een contract. Een zorgverzekeraar in Nederland sluit namelijk een contract af met ziekenhuizen en behandelaars. Verzekerden kunnen daar dan zorg krijgen. Is er geen contract tussen jouw zorgverzekeraar en een behandelaar? Dan kun je bij die behandelaar niet terecht. Daarom is zorgverzekeraars vergelijken belangrijk. Zo zie je meteen of je overal terechtkan of niet. Vind je het belangrijk dat je altijd in het ziekenhuis in jouw woonplaats terechtkan? Dan kun je het beste kiezen voor een zorgverzekeraar die overal zorg vergoedt.

Hoe hoog is het eigen risico bij een zorgverzekeraar?

Op je basisverzekering is altijd eigen risico van toepassing. In Nederland is dat minimaal 385 euro. Dat betekent dat je de eerste 385 euro zorg zelf betaalt. Dat bedrag geldt voor een heel jaar. Van alle zorgkosten die je maakt in een jaar, betaal je dus zelf tot de eerste 385 euro. Je hebt daar zelf wel keuze in. Zo kun je kiezen voor een hoger eigen risico. Dit kan slim zijn als je denkt weinig zorg nodig te hebben. Kies je voor een hoger eigen risico? Dan betaal je minder premie per maand. Wanneer je inderdaad geen of weinig zorg gebruikt, ben je dan goedkoper uit. Heb je toch zorg nodig? Dan betaal je dus een hoger bedrag zelf. Je kunt het eigen risico tot maximaal 885 euro verhogen. Dat geldt zowel in 2021 als in 2022.

Zorgverzekeraar voor aanvullende verzekering

Niet alle zorg zit in de basisverzekering. Zaken als de tandarts, fysiotherapie en sommige vormen van kraamzorg vallen daar niet in. Verwacht je dat je deze zorg nodig hebt? Dan kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Zo’n verzekering richt zich op bepaalde zorg. Bijvoorbeeld tandartszorg of kraamzorg. Vaak kun je daar op plannen? Heb je bijvoorbeeld een kinderwens? Dan kan het slim zijn om je voor kraamzorg te verzekeren. Let daarbij wel op de kosten van de verzekering en de kosten wanneer je het zelf betaalt. Een aanvullende verzekering is niet altijd voordeliger.

Verandert mijn zorgverzekering?

Elke jaar vinden er kleine veranderingen plaats aan je verzekering. Zorgverzekeraars verhogen hun premie vaak iets. Ook verandert de inhoud soms. Bepaalde zorg wordt niet meer vergoed. Ook komen er soms nieuwe behandelingen of medicijnen in het pakket. Door te vergelijken kom je er snel achter of er voor jou iets belangrijks verandert. Is dat het geval? Dan wil je wellicht overstappen. Zorgverzekeraars vergelijken is dan de eerste stap. Met de zorgvergelijker kijk je namelijk ook naar de inhoud van een verzekering.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars in 2021

Het aantal zorgverzekeraars in 2021 bedraagt enkele tientallen. Je kiest uit enkele grote bedrijven en misschien ook aanbieder waar je nog niet van hebt gehoord. Dat kan soms best lastig zijn. Gelukkig is er in Nederland strenge wetgeving voor zorgverzekeraars. Alleen betrouwbare partijen mogen verzekeringen aanbieden. Alle verzekeraars die je in ons overzicht vindt, bieden dus een goede verzekeraar aan. Je voldoet daarmee altijd aan de verzekeringsplicht en bent zeker van goede zorg. Of een verzekering ook echt goed is voor jou? Daar kom je achter door je zorgverzekering te vergelijken. Zorgverzekeraars vergelijken is bij ons héél eenvoudig.

Zorgverzekeraars vergelijken

Hier vergelijk je eenvoudig zorgverzekeraars. Daarbij kies je voor wat je belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een hoger eigen risico of vrije zorgkeuze. Met het menu stel je jouw ideale verzekering samen. Het systeem filtert dan alle verzekeringen eruit die niet aan je wensen voldoen. Wat je overhoudt zetten we op volgorde van prijs. De goedkoopste zorgverzekering die voldoet aan jouw wensen staat dus altijd bovenaan. Dat betekent niet dat je moet overstappen, natuurlijk. Bij elke verzekering vind je extra informatie. Zo kun je nog eens goed nalezen of het iets is voor jou. Ben je overtuigd? Dan is overstappen eenvoudig. Dat is in enkele minuten geregeld.

Overstappen van zorgverzekeraar

Heb door zorgverzekeraars te vergelijken een goede verzekering gevonden? Dan kun je direct overstappen. Klik daarvoor op de betreffende knop. Je nieuwe verzekering sluit je af op de website van je nieuwe verzekeraar. Deze vraagt eerst wat informatie van je. Als je dat gedaan hebt, ontvang je een bevestiging. Alles wordt dan in werking gezet. Ook je oude verzekering wordt dan voor je opgezegd. Daarvoor hoef je zelf dus niet meer te doen. In Nederland ben je nooit dubbel verzekerd voor zorg. Stap je niet over? Dat kan natuurlijk ook. In dat geval hoef je niets te doen. Je oude verzekering loopt automatisch door. Hou er wel rekening mee dat ook je huidige verzekering duurder kan worden. Alleen al daarom is elk jaar zorgverzekeraars vergelijken slim.