Hoe werkt een digitale televisie ontvanger?

Hoe werkt een digitale televisie ontvanger?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 maart 2023

Een digitale tv-ontvanger zet de ontvangen signalen om in beelden. Deze beelden ontvang je weer op je televisie. Met een deze ontvanger is het mogelijk om HD televisie (High Definition) beelden te ontvangen. Hiermee beschik je over een superscherp beeld. De nieuwste televisies kunnen tegenwoordig ook een ingebouwde ontvanger bevatten.

Wil je graag digitale televisie ontvangen? Dan kan dit alleen als je een alles-in-1-abonnement afsluit. Hiermee ontvang je internet en digitale televisie. Om digitale televisie te ontvangen, heb je een digitale tv-ontvanger nodig. Deze krijg je van je provider.

Een digitale tv-ontvanger zet de ontvangen signalen om in beelden. Deze beelden ontvang je weer op je televisie.

Ingebouwde decoder

In het verleden was het alleen mogelijk om digitale televisie te ontvangen met een extra receiver. Tegenwoordig bevatten de meeste televisies een ingebouwde decoder waarmee je digitale televisie ontvangt. Het is dus niet meer nodig om een aparte receiver aan te schaffen.

Digitale tv-ontvanger kopen of huren

Heb je een televisie zonder ingebouwde decoder? Dan kun je bij je provider een tv-ontvanger huren of kopen. Dit kastje kan je met een scartkabel heel makkelijk op je televisie aansluiten. Meestal krijg je een ontvanger met het DVB-C signaal. Hiermee ontvang je digitale televisie via de kabel. Kijk ook naar de aansluitingen van de tv-ontvanger. Het is handig als de ontvanger naast een HDMI-aansluiting ook een SCART-aansluiting heeft. Zo kun je verschillende apparaten op het kastje aansluiten.

Digitale tv-ontvanger

Elektronische programmagids en tuners

Wil je graag een internet abonnement met digitale televisie afsluiten? Controleer dan goed of het abonnement ook een elektronische programmagids bevat. Hiermee kun je door het programma-aanbod bladeren en meer informatie lezen over het programma. Ga ook na hoeveel tuners een provider aanbiedt. Met een digitale televisieontvanger met twee tuners is het mogelijk om een programma op te nemen, terwijl je ondertussen televisie kijkt. Als de ontvanger een harde schijf heeft van 500GB kan je tal van programma’s opnemen.

HD-televisie

De meeste televisies ondersteunen HD-televisie. Hiermee beschik je over een superscherp beeld. Aanbieders bieden steeds meer HD-zenders aan in hun televisiepakketten. Als je een alles-in-1-abonnement afsluit, ben je er dus zeker van dat je hier gebruik van kunt maken. De meeste providers bieden je ook de mogelijkheid om live-televisie te pauzeren en programma’s tot een week terug te kijken.

Abonnementen vergelijken

Ook interesse in een internet met tv? Met behulp van de vergelijker op Ikvergelijkonline.nl vind je al snel een voordelig abonnement met digitale televisie. Vergelijk de tarieven en voorwaarden van de verschillende aanbieders en maak je keuze.