Wat is HD televisie?

Wat is HD televisie?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 maart 2023

HD zegt iets over de beeldkwaliteit van je televisie. Met een Smart HD televisie ontvang je zeer heldere en scherpe beelden waardoor je veel details kunt zien. Je haalt het meeste voordeel uit je HD televisie als je een abonnement hebt dat HD ondersteunt.

Wat is HD kwaliteit?

High Definition (HD) is de opvolger van Standard Definition (SD) en staat voor de beeldkwaliteit van je televisie. HD heeft een hogere resolutie doordat er een hoger aantal beeldlijnen is dan bij SD. Een hogere resolutie zorgt voor een scherper beeld en meer details. De kleuren van een HD televisie zijn ook helderder dan bij een SD televisie.

Verschil HD vs 4K

Welke HD beeldkwaliteit moet je kiezen?

Er zijn verschillende soorten HD beeldkwaliteit:

HD Ready

Bij HD Ready bestaat het beeldscherm uit 720 x 1280 beeldlijnen. Hierdoor is het beeld scherper dan bij een SD televisie.

Full HD

Full HD heeft 1080 x 1920 beeldlijnen waardoor het beeld scherper is dan een HD Ready televisie. Bovendien kunnen programma’s die in HD worden uitgezonden in de hoogste kwaliteit bekeken worden. Je hebt hiervoor wel een televisieabonnement nodig dat HD-kwaliteit ondersteunt. Een dergelijk abonnement wordt afgesloten met een speciale decoder en een HDMI-kabel die de decoder aan de televisie verbindt.

Ultra HD

Ultra HD is beschikbaar in 4k en 8k Ultra HD. Met 4k Ultra HD heb je vier keer zoveel pixels dan met Full HD. Een 8k Ultra HD televisie heeft zelfs zestien keer zoveel pixels dan Full HD. Dit zorgt niet alleen voor een uitstekende beeldkwaliteit, maar ook voor zeer heldere audio. Er zijn nog geen 8k Ultra HD televisies beschikbaar. Deze televisies zouden ook pas goed gebruikt kunnen worden wanneer televisieprogramma’s in de uiterst scherpe 8k Ultra HD beeldkwaliteit worden opgenomen en uitgezonden. Programma’s met een lagere beeldkwaliteit worden niet scherper door deze te bekijken via Ultra HD.

De voordelen van HD

HD televisie kent een aantal voordelen ten opzichte van SD televisie:

  • Uitmuntende beeldkwaliteit
  • Heldere kleuren
  • Scherp beeld met veel details

Televisieabonnement met HD

Om volledig te kunnen genieten van het uitstekende beeldkwaliteit van HD, heb je een televisieabonnement met HD-zenders nodig. De meeste providers bieden de belangrijkste tv-kanalen aan in SD en HD-kwaliteit. Sommige tv’s kunnen televisieprogramma’s tot op een zekere hoogte upscalen naar HD-kwaliteit als deze niet in HD worden aangeboden.