Wat is het verschil tussen sim only en prepaid?

Author: Ties van Beusekom , telecomexpert • Update: 01 maart 2023

Bij prepaid betaal je de kosten voor je telefoongebruik vooraf met een tegoed. Het nadeel is dat de tarieven voor bellen, internetten en sms’en hoger liggen dan bij een sim only abonnement. Bovendien kun je geen gebruik meer maken van de diensten wanneer je tegoed op is. Een sim only abonnement is goedkoper. Je kunt een sim only abonnement kiezen dat maandelijks opzegbaar is als je niet vast wilt zitten aan een langdurig abonnement.

Toen de mobiele telefoon net op de markt kwam, kon je alleen kiezen voor een prepaid contract of een abonnement. Tegenwoordig kan je kiezen tussen een prepaid contract en twee soorten postpaid abonnementen: een mobiel telefoonabonnement met telefoon en een mobiel telefoonabonnement zonder toestel (sim only).

Prepaid bellen en internetten

Als je kiest voor prepaid bellen en internetten, betaal je de gebruikskosten vooraf. Je betaalt geen abonnementskosten. Als je de telefoon niet gebruikt, betaal je ook niets. Je koopt in de winkel een simkaart waar een telefoonnummer aan is gekoppeld. Om te kunnen bellen, internetten en sms’en koop je een tegoed. Dit tegoed kun je via je telefoon activeren. Vroeger was het alleen mogelijk om een fysieke prepaidkaart te kopen, tegenwoordig kun je jouw tegoed online met je smartphone opwaarderen. Het is ook mogelijk om in te stellen dat het tegoed automatisch wordt opgewaardeerd.

Is je tegoed op? Dan kun je niet langer bellen, internetten of sms’en totdat je het tegoed hebt opgewaardeerd. Als je een tijd geen gebruikmaakt van de smartphone, kan je tegoed verlopen. Je bent je geld dan kwijt.

Mobiele telefoonabonnementen

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een postpaid mobiel telefoonabonnement. Bij deze abonnementen betaal je een vast bedrag per maand. Afhankelijk van het abonnement betaal je de gebruikskosten achteraf. Je kunt kiezen tussen een telefoonabonnement met en zonder telefoon. De prijs van het telefoonabonnement is afhankelijk van de belminuten, sms’jes en MB’s die je kiest. De tarieven voor deze diensten verschillen per provider.

Verschil tussen sim only en abonnement met toestel

Bij sim only abonnementen betaal je elke maand een vast bedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het abonnement en de provider die je kiest. Als je kiest voor een sim only abonnement betaal je geen extra kosten voor de aflossing van een nieuwe smartphone. Hierdoor ben je met een sim only abonnement goedkoper uit. Met onze vergelijkingstool kun je eenvoudig sim only vergelijken zien welk het beste bij jou past.

Prepaid of sim only telefoonabonnement?

Het voordeel van een sim only abonnement is dat je geen dure telefoon hoeft af te betalen en wel gebruik kunt maken van alle voordelen van een telefoonabonnement. Zo betaal je lagere tarieven voor bellen, sms’en en internetten met sim only dan met prepaid. Mensen die voor prepaid kiezen, vinden het vaak fijn om niet aan een abonnement vast te zitten. Sim only abonnementen zijn echter vaak maandelijks opzegbaar waardoor je niet meteen een jaar of langer aan een abonnement vast zit.

Een ander voordeel van sim only is dat je nog steeds gebruik kunt maken van het netwerk als je bundel gebruikt is. Je blijft dus altijd bereikbaar, terwijl je bij prepaid eerst je tegoed moet opwaarderen. Je hebt ook geen tegoed dat kan verlopen zoals bij prepaid. Prepaid is eigenlijk alleen een goede optie als je jouw smartphone zelden tot nooit gebruikt.