Wat is een databundel?

Author: Ties van Beusekom , telecomexpert • Update: 01 maart 2023

Een databundel is het onderdeel van jouw sim only abonnement waarin het door jou gekozen aantal MB’s per maand wordt weergegeven. Het is in feite een afspraak tussen jou en de provider over het aantal MB’s dat je tegen het lage datatarief van de provider afneemt.

Je gebruikt je smartphone om te bellen, te internetten en te sms’en. In je sim only abonnement worden de afspraken over jouw telefoonabonnement opgedeeld in bundels. Je kiest een belbundel met het aantal belminuten dat je maandelijks nodig hebt. Vaak worden de sms’jes ook in deze bundel gecombineerd. Het gebeurt echter steeds vaker dat sms’en gratis door de provider wordt aangeboden. Voor het gebruik van internet kies je een databundel. De databundel bevat een door jou gekozen aantal MB’s per maand.

Welke bundel heb ik nodig?

Weet je niet welke bundel je nodig hebt om te kunnen internetten met jouw smartphone? Je kunt op de facturen van je huidige provider nakijken hoeveel data je op dit moment maandelijks gebruikt. Als je een nieuw sim only abonnement af wilt sluiten, kun je deze precies afstemmen op jouw telefoongebruik.

Hoe groot jouw databundel moet zijn, is afhankelijk van jouw datagebruik. Gebruik je weinig data? Dan heb je voldoende aan een databundel tot 500MB. De gemiddelde Nederland heeft 1000 à 1500MB per maand nodig. Ben je continu online? Dan heb je een grote databundel van 2500MB of meer nodig. De meeste providers hebben ook sim only abonnementen met unlimited data waarmee je onbeperkt kunt internetten.