Hoe werkt TV kijken via internet?

Hoe werkt TV kijken via internet?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 maart 2023

Televisie kijken via internet kan op verschillende manieren. Door middel van interactieve televisie kun je waar en wanneer je wilt televisieprogramma’s kijken. Met een streamingsdienst kun je kiezen uit een groot aantal films en series. De mogelijkheden van tv kijken via internet zijn afhankelijk van jouw internetabonnement.

Televisie via internet zorgt ervoor dat je zelf kunt bepalen wat en wanneer je televisie kijkt. Je bent daarbij niet meer afhankelijk van het uitzendschema van de televisiekanalen. Online televisie betekent in de eerste plaats de mogelijkheid om programma’s op te nemen, live te pauzeren en terug te kijken. Online televisie biedt echter nog meer opties naast interactieve televisie, zoals live televisie kijken op verschillende devices en films en series kijken viastreamingdiensten.

Interactieve televisie

Als je een abonnement voor internet en televisie afsluit, krijg je de beschikking over interactieve tv. Met interactieve televisie kun je via het televisiemenu eerder uitgezonden programma’s bekijken, maar ook live-uitzendingen opnieuw starten of pauzeren. Je kunt ook televisieprogramma’s opnemen om deze later te bekijken.

Online televisie kijken met decoder

Om gebruik te kunnen maken van interactieve televisie hebt je geen nieuwe televisie nodig. Via een digitale tv ontvanger en een HDMI-kabel kun je interactieve televisie op jouw toestel ontvangen. Je krijgt deze decoder in bruikleen van je internetprovider. Als je op meerdere televisie interactieve televisie wilt ontvangen kun je tegen een kleine meerprijs extra decoders huren. Als je een Smart TV hebt, heb je geen decoder nodig. Deze tv’s kun je rechtstreeks aansluiten op het internet zonder een kastje dat het internetsignaal omzet in een tv-signaal. Hier door kan je bijvoorbeeld Netflix en Videoland kijken.

Opties verschillen per televisieabonnement

Welke opties je tot je beschikking hebt bij interactieve televisie, is afhankelijk van het abonnement dat je bij je internetprovider hebt afgesloten. Sommige providers rekenen extra kosten om gebruik te maken van specifieke opties, zoals het opnemen van programma’s. Door de verschillende internet en televisieabonnementen met elkaar te vergelijken, vind je eenvoudig het abonnement dat aan jouw wensen voldoet. Doe eerst de postcodecheck om te controleren welke abonnementen op jouw adres beschikbaar zijn. Een nieuw abonnement sluit je snel af via Ikvergelijkonline.nl.

Televisie kijken op verschillende devices

Je hebt niet perse een televisie nodig om tv-programma’s te kunnen kijken. Je kunt ook online tv kijken met verschillende devices zoals je smartphone, je tablet of je laptop. Je hebt wel een abonnement voor internet en televisie nodig om online televisie te kunnen kijken. Vervolgens download je een app op jouw device. Door in te loggen kun je live televisie kijken of jouw opgenomen programma’s bekijken. Als je op je laptop tv wilt kijken, kan dit gewoon via je browser. Je kunt altijd en overal online televisie kijken, je hoeft hiervoor niet thuis te zijn. Je kijkt dus ook je favoriete televisieprogramma’s onderweg of op vakantie.

Streamingdiensten

Wil je gebruikmaken van streamingdiensten zoals Netflix of Videoland? Dan kun je films en series naar je televisie streamen. Zo kun je televisie kijken met enkel een internetabonnement. Je kunt series en films direct kijken op je Smart TV, of deze streamen via een Chromecast of Apple TV. Je logt in op de app op je smartphone en speelt vervolgens opnames af op je tv. Je sluit een abonnement op een streamingdienst af via je provider of rechtstreeks bij de aanbieder. Sommige streamingdiensten zoals Pathé Thuis bieden geen abonnement aan, maar een pay by view. Je betaalt dan alleen voor de films die je bekijkt. Dit is dus vergelijkbaar met de videotheek van vroeger.

Uitbreiding online televisie kijken

Online televisie kijken wordt steeds verder uitgebreid. Niet alleen de opties voor interactieve televisie worden steeds uitgebreider, er komen ook steeds meer streamingsdiensten bij. Naast de belangrijkste streamingsdiensten Netflix en Videoland, kun je onder andere gebruikmaken van Disney+, Apple TV+, HBO en Amazone Prime Video. Hierdoor is het mogelijk om series en films te bekijken waar en wanneer je maar wilt.