Energie vergelijken, vaste of variabele energietarieven?

Ga je energie vergelijken, dan merk je al snel dat er grote verschillen zijn tussen vaste en variabele tarieven. Variabele energietarieven kunnen gedurende de looptijd van je contract wijzigen gebaseerd op de markt. Vaste tarieven bijven de gehele periode vast staan. Ook al stijgt of daalt de prijs van energie flink zullen de prijzen vast blijven. Dit geeft veel controle over je energierekening.

Ga je energie vergelijken, merk je al snel dat er grote verschillen zijn tussen vaste en variabele tarieven. Afhankelijk van de markt zal de een of de ander hoger zijn, maar wat is daarnaast nu eigenlijk het verschil tussen de twee?

Hoe werken variabele energietarieven?

Variabele energietarieven kunnen gedurende de looptijd van je contract wijzigen gebaseerd op de markt. De tarieven kunnen zowel stijgen als dalen, wat maakt dat de keuze voor een variabel tarief in sommige gevallen geld oplevert en in andere gevallen juist geld kost. Hoewel er leveranciers zijn die hun tarieven elk kwartaal opnieuw vaststellen hanteren de meesten een twee-jaarlijkse wijziging op 1 januari en 1 juli.

Hoe werken vaste energietarieven?

Houd je van zekerheid? Dan zorgen vaste energietarieven ervoor dat je gedurende de contractperiode verzekerd bent van eenzelfde tarief waardoor je maandelijkse kosten stabiel blijven. Dit houdt in dat je nooit meer zal hoeven betalen als de energieprijzen stijgen.

Let wel op dat vaste energieprijzen in de algemene voorwaarden van je leverancier nog aan bepaalde regels en uitzonderingen gebonden kunnen zijn. Wijzigt een prijs tussentijds toch? Dan is je leverancier verplicht je hiervan ruim van tevoren op de hoogte te stellen zodat je desgewenst energieprijzen kan vergelijken en kan overstappen naar een nieuwe leverancier.

Vaste en variabele tarieven voor zowel gas als elektriciteit

Wanneer een leverancier spreekt over vaste energieprijzen is het niet ongewoon dat ze eigenlijk over vaste prijzen voor stroom óf gas praten. Controleer dus altijd of de vaste prijzen voor beiden gelden of enkel voor één van de twee.

De voordelen van vaste of variabele tarieven

De zekerheid van een vast maandbedrag is een van de grootste voordelen van vaste energieprijzen, maar ook gaan kortlopende contracten met vaste tarieven bij veel leveranciers gepaard met leuke welkomstkortingen. Deze kortingen maken vaste tarieven in sommige situaties aantrekkelijker dan variabele tarieven, ook al zijn de actuele variabele tarieven veelal iets lager dan de vaste energieprijzen.

Het grootste voordeel van variabele tarieven is de lagere prijs die je vaak voor je energie betaalt. Daarnaast zijn variabele tarieven veelal onderdeel van een contract voor onbepaalde tijd zodat je op elk moment kan overstappen naar een nieuwe leverancier.

De nadelen van vaste of variabele tarieven

Heb je vaste tarieven in een periode dat de energietarieven aan het dalen zijn? Dan profiteer je niet mee van die daling. Je hebt immers met je leverancier een prijs afgesproken. Ook wanneer je nog midden in je contract zit kan energie vergelijken echter lonen: soms is de besparing van het overstappen dusdanig dat je de eventuele overstapheffing op de koop toe neemt en het is zelfs mogelijk dat je nieuwe leverancier de boete voor je betaalt.

Variabele tarieven hebben ook een duidelijk nadeel: Stijgen de prijzen, dan gaan je maandelijkse lasten plots omhoog.

Check de beste energie deals op jouw adres

|
Alleen Samen Klein Middel Groot
2500
1000
kWh
m3

Check alle energie
deals op jouw adres

|
Alleen Samen Klein Middel Groot
2500
1000
kWh
m3