Hoeveel bedraagt mijn wegenbelasting?

Via Ikvergelijkonline.nl kun je veel geld besparen door de beste en goedkoopste autoverzekering voor jouw auto te vinden, maar geld op je wegenbelasting besparen, dat gaat niet lukken. De wegenbelasting die je voor je auto moet betalen is een vaststaand bedrag, dat bepaald wordt door drie factoren: het gewicht van je auto, de brandstof en de provincie waar je auto geregistreerd staat.

Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting?

De termen wegenbelasting en motorrijtuigenbelasting worden door elkaar gebruikt en dat mag ook: ze betekenen precies hetzelfde. De officiële benaming is motorrijtuigenbelasting. Wegenbelasting is als term ooit ontstaan omdat die belasting vroeger werd gebruikt om wegen van aan te leggen en te onderhouden. Tegenwoordig wordt de wegenbelasting ook voor andere doeleinden aangewend. Dat geeft al aan dat het een politiek instrument is geworden. Niet alleen de hoogte van de belasting verandert regelmatig, ook de regelgeving. Zeker nu hybride en elektrische auto’s in opmars zijn en het beperken van de CO2-uitstoot gestimuleerd wordt.

Moet je voor iedere auto wegenbelasting betalen?

Nee. Voor auto’s die geen CO2 uitstoten hoef je geen wegenbelasting te betalen. In de praktijk geldt dat tot nu toe alleen voor volledig elektrisch aangedreven auto’s. Maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel, wellicht komen daar in de nabije toekomst bijvoorbeeld auto’s op zonne-energie bij.

Ook voor auto’s die ouder zijn dan 40 jaar hoef je geen wegenbelasting te betalen.

Welke factoren bepalen de hoogte van de wegenbelasting?

Bij het bepalen van de hoogte van de wegenbelasting die je voor je auto moet betalen spelen drie factoren een rol: het gewicht van je auto, de brandstof die je auto gebruikt en de provincie waar je als eigenaar staat geregistreerd. We behandelen ze hieronder alle drie.

Het gewicht van je auto

Hoe zwaarder je auto is, hoe meer wegenbelasting je moet betalen. Voor de bepaling van het gewicht van je auto gelden de fabrieksgegevens, de zogeheten ‘massa ledig gewicht’. De gewichten zijn per 100 kg ingedeeld in gewichtsklassen. De laagste klasse is die tot 550 kg, de hoogste 4951 tot 5050 kg. Als je een hybride auto hebt mag je ter compensatie van het extra gewicht aan accu’s 125 kg van het gewicht van je auto aftrekken, al is er sprake van dat deze regeling wordt opgeheven.

De brandstof die je auto verbruikt

De regel voor de brandstof die je auto verbruikt is: hoe meer luchtvervuiling, hoe meer belasting je betaalt. Hierboven kon je al lezen dat elektrische auto’s helemaal geen wegenbelasting hoeven te betalen en dat hybride auto’s gecompenseerd worden. Dieselauto’s zijn de grootste vervuilers en daarvoor betaal je dan ook meer wegenbelasting dan voor een benzineauto.

De provincie waar je woont

Niet alleen het Rijk haalt geld binnen dankzij je auto, ook de provincies pikken een graantje mee. Via opcenten op de wegenbelasting ontvangen de provincies ongeveer 20% van hun inkomsten. De hoogte van die provinciale opcenten verschilt per provincie. Zo haalde de provincie Zeeland in 2016 36,3 miljoen euro op aan provinciale opcenten en de provincie Zuid-Holland 323,0 miljoen.

Andere voertuigen

Behalve voor auto’s moet je in Nederland ook voor een aantal andere voertuigen en aanhangwagens wegenbelasting betalen:

  • Motoren
  • Aanhangwagens die zwaarder zijn dan 750 kg
  • Bestelwagens
  • Kampeerwagens
  • Rijdende winkels
  • Autobussen
  • Voertuigen met een handelaarskenteken (groen nummerbord)

Voor caravans, vouwwagens en woonwagens hoef je geen wegenbelasting te betalen.

Wegenbelasting stopzetten

Net als je autoverzekering kun je ook de wegenbelasting tijdelijk laten stopzetten als je je auto een tijd niet gebruikt. Dat kan voor maximaal een jaar en er zijn wel kosten aan verbonden. Je auto mag in de periode dat de wegenbelasting geschorst is niet de weg op, dus ook niet geparkeerd staan op de openbare weg. Je kunt schorsing van je kenteken aanvragen bij de grotere PostNL-kantoren en online via de website van de RDW. Opheffen kan op ieder gewenst moment via dezelfde kanalen. Na een jaar stopt de schorsing automatisch.

Autoverzekering vergelijken

Aan wegenbelasting ben je al gauw enkele honderden euro’s per jaar kwijt. Een reden te meer om niet te veel te betalen voor je autoverzekering. Via Ikvergelijkonline.nl vind je de goedkoopste verzekering die voldoet aan je voorwaarden en die past bij je situatie. Je autoverzekering vergelijken loont, doe het dus regelmatig.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen