Wat zijn schadevrije jaren bij een autoverzekering?

Ieder jaar dat je geen schadeclaim in dient bij je autoverzekeraar telt als een schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie. Dit heet de no-claim korting. Dien je wel een schadeclaim in, dan daalt je opgebouwde aantal schadevrije jaren en kan de korting op je premie minder worden.

Schadevrije jaren en no-claim korting

Het aantal jaren dat je schadevrij rondrijdt is van grote invloed op de premie die je betaalt. Per schadevrij jaar krijg je namelijk extra korting, de no-claim korting, tot een bepaald maximum. Bij de meeste verzekeraars ligt de maximale no-claim korting tussen de 75 en 85 procent. Meld je wel schade, dan daalt je aantal schadevrije jaren en daarmee ook de korting op je premie. Die daling wordt bepaald via een zogenaamde bonus-malus ladder. Sommige schades hebben geenje schadevrije jaren:

  • Stormschade (minimaal windkracht 7).
  • Ruitschade.
  • Schade door diefstal, inbraak, joyriding of verduistering.
  • Schade door een aanrijding met een wild dier.

De bonus-malus ladder

Een bonus-malus ladder is een schema, waarin wordt aangegeven wat de invloed van schadevrije jaren en schademeldingen is op de korting die je krijgt op de premie voor je autoverzekering. Iedere verzekeraar heeft zijn eigen schema, maar in grote lijnen komen ze aardig met elkaar overeen. De grootste verschillen zitten in de maximale korting die je kunt bereiken en in de invloed van schademeldingen op die korting. Hieronder vind je een voorbeeldje van zo’n bonus-malus ladder.

Trede % korting Zonder schade Met 1 schade Met 2 schades
12 80 13 8 2
11 80 12 7 1
10 75 11 6 1
9 70 10 5 1
8 65 9 4 1
7 57,5 8 3 1
6 50 7 2 1
5 42,5 6 2 1
4 35 5 1 1
3 25 4 1 1
2 15 3 1 1
1 -10 2 1 1

De eerste kolom geeft de trede aan van de bonus-malus ladder, terwijl in de tweede kolom de korting staat die bij die trede hoort. In de overige kolommen staat naar welke trede je gaat als je geen, een of twee keer schade claimt in een jaar. Zit je bijvoorbeeld op trede 8 met 65% no-claim korting, dan ga je naar trede 9 als je geen schade claimt. Je korting stijgt dan tot 70%. Claim je wel een schade, dan daal je het volgende jaar naar trede 4 en is je no-claim korting nog maar 35%. Als je vaak schades claimt kan het zo zijn, dat je in plaats van een korting te ontvangen juist extra premie moet betalen, zoals hierboven blijkt uit trede 1.

Voor het eerst verzekerd, toch no-claim korting

Bij de meeste verzekeraars krijgen nieuwe automobilisten, die voor het eerst een autoverzekering afsluiten, direct al een no-claim korting. Vaak ligt die korting tussen de 30 en 35% (trede 4 in bovenstaande tabel). Stap je over van de ene naar de andere verzekering, dan mag je je schadevrije jaren meenemen. Je hoeft dus als je overstapt niet opnieuw te beginnen met het opbouwen van je no-claim korting.

Autoverzekering vergelijken

Ga je autoverzekeringen vergelijken, dan zijn de te bereiken no-claim korting en de bonus-malus ladder twee dingen die je zeker moet bestuderen. In de praktijk hebben die de grootste invloed op je premie.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen