Beveiligingsklasse van je auto: scm klasse checken

Beveiligingsklasse van je auto: scm klasse checken

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 maart 2023

Een autoverzekering sluit je om diverse redenen af. Om bij schade geen hoge kosten te hebben, bijvoorbeeld. Maar ook tegen vandalisme en diefstal van je auto verzeker je je. Hoeveel je precies betaalt voor je verzekering, berekent de verzekeraar voor je. Dit hangt af van veel factoren. Eén daarvan is de beveiligingsklasse van je auto. Deze zegt iets over de inbraakbeveiliging. Hier leggen we uit hoe dat zit.

Beveiligingsklasse auto tegen inbraak

Aan de hand van de beveiligingsklasse gaat een verzekeraar na hoe goed je auto beveiligd is tegen inbraak. Hier bestaan certificaten voor. Zo’n certificaat is een officiële erkenning van het beveiligingssysteem. Daarvoor bouwt een erkende partij het veiligheidssysteem in. Verantwoordelijk hiervoor is de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Men spreekt ook wel van SCM-klasse. SCM omschrijft precies waaraan een voertuig voldoet voor een bepaalde SCM-klasse. Dit is standaard bij auto’s die sinds 1998 gebouwd zijn. Over het algemeen zijn nieuwere auto’s beter beveiligd. Dit is dan ook terug te zien in de beveiligingsklasse van de auto.

Alarmklasse auto checken

Wil je weten in welke beveiligingsklasse jouw auto valt? Meestal staat dit in de autopapieren. Ook kan een autodealer je dit meestal vertellen. Je kunt dit niet (online) herleiden op basis van kentekeninformatie. Ook geldt geen beveiligingsklasse voor een bepaald type auto. Zo zit een basismodel vaak in een lagere SCM-klasse dat hetzelfde type auto met meer extra’s. Veel eisen bij een bepaalde beveiligingsklasse gaan over extra (elektronische) beveiliging.

Welke beveiligingsklassen zijn er voor auto’s?

Er zijn vijf beveiligingsklassen. Standaard zijn auto’s gebouwd vanaf 1998 minimaal beveilig volgens SCM-klasse 1. Hieronder lopen we de verschillende klassen met je langs.

Beveiligingsklasse auto 1

Bij de laagste SCM-klasse is alleen sprake van een startonderbreker als extra veiligheidsmaatregel. Deze voorkomt dat de auto zonder sleutel gestart wordt. Door te knoeien met de elektronica werden in het verleden veel auto’s gestolen. Dieven wisten zo de motor te starten zonder contact te maken met de autosleutel.

Beveiligingsklasse auto 2

Bij SCM-klasse 2 is sprake van betere beveiliging. Behalve een startonderbreker is er ook sprake van een alarm. Dit noemt men ook wel inbraakdetectie. Als iemand een van de deuren van de auto forceert of rommelt aan de auto, klinkt er een alarm en knipperen de lichten. Hierdoor is het onaantrekkelijk om vandalisme te plegen. De auto stelen is zo ook veel lastiger.

Beveiligingsklasse auto 3

Bij elke beveiligingsklasse voor je auto geldt dat deze alle maatregelen bevat van de lagere klassen, plus extra’s. Dat is bij deze klasse de zogenaamde hellingdetectie. Dit is een maatregel tegen het stelen van wielen, velgen en banden. Wanneer iemand de auto met een krik probeert te tillen, gaat ook het alarm af.

Beveiligingsklasse auto 4

Behalve alle maatregelen uit de voorgaande klassen bevat een auto met SCM-klasse vier een voertuigvolgsysteem. Dit is een verborgen tracker. Met deze tracker kan de eigenaar of de politie de locatie van het voertuig volgen. Omdat de tracker op een geheime of lastig bereikbare plek zit, is deze lastig te verwijderen.

Beveiligingsklasse auto 5

Beveiligingsklasse 5 voor auto’s is vrijwel identiek aan klasse 4. Het voornaamste verschil is dat het voertuigvolgsysteem hier automatisch inschakelt met het alarm. Dit scheelt kostbare tijd wanneer de auto gestolen wordt. Je weet als eigenaar zo vrijwel direct dat je auto gestolen wordt. Daar kan je dan direct op handelen.

Wat heb ik aan de beveiligingsklasse van mijn auto?

Met een hoge SCM-klasse krijg je korting op je autoverzekering. Dat geldt alleen bij een WA+ (beperkt casco) of een allriskverzekering. Deze verzekeringen dekken namelijk ook schade door diefstal. Bij een gewone WA-verzekering is van zo’n dekking geen sprake. De beveiligingsklasse heeft dan ook geen invloed op je premie. Sluit je een autoverzekering af? Dan vraagt je verzekeraar naar de beveiligingsklasse van je auto. Dit levert je dan mogelijk een leuke korting op. Daarnaast is een veilige auto natuurlijk ook prettig. Je slaapt net iets lekkerder als je weet dat je auto niet zomaar kunnen meenemen. Ook de kans op vandalisme is kleiner bij een hogere SCM-klasse.

Hoeveel korting krijg ik door mijn SCM-klasse?

We zouden je graag vertellen hoeveel korting je op je autoverzekering krijgt voor de beveiligingsklasse van je auto. Deze informatie is alleen niet openbaar. Op basis van je kenteken kunnen wij je dit niet vertellen. Ook je verzekeraar weet dit niet op voorhand. Bij het afsluiten van een verzekering, informeert deze hiernaar.