Welke beveiligingsklasse heeft mijn auto?

Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je vermelden hoe jouw auto beveiligd is tegen autodiefstal. Vanaf 1998 bevat elke auto standaard een ingebouwd beveiligingssysteem. Meestal is dit het meest eenvoudige systeem, maar bij sommige duurdere auto’s zijn uitgebreidere systemen ingebouwd. De beveiligingssystemen voor auto’s worden in verschillende klassen ingedeeld. Het beveiligingssysteem wordt alleen erkend als het is ingebouwd door een bedrijf dat een certificaat heeft van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Elke auto vanaf het bouwjaar 1998 heeft een standaard beveiligingssysteem volgens de SCM-klasse 1.

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging, oftewel de SCM, heeft de verschillende beveiligingsklassen ingedeeld. Als een beveiligingssysteem aan de eisen van de SCM voldoet, krijgt het een certificaat.

Beveiligingssysteem klasse 1

Elke auto vanaf 1998 heeft standaard het eenvoudigste beveiligingssysteem klasse 1. Dit systeem bevat een startonderbreking dat je startmotor en je brandstofvoorziening blokkeert.

Beveiligingssysteem klasse 2

Een auto met een beveiligingssysteem klasse 2 bevat een startonderbreking en inbraakdetectie. Als er aan je auto gerommeld wordt, gaan de lichten automatisch knipperen en gaat het alarm af.

Beveiligingssysteem klasse 3

Als je auto is voorzien van een ingebouwd beveiligingssysteem in klasse 3 dan bevat deze een inbraakdetectie, startonderbreking en hellingdetectie. Je alarm gaat dan ook af als je auto door bijvoorbeeld een krik wordt opgetild als dieven je velgen willen stelen.

Beveiligingssysteem klasse 4

Een auto met een ingebouwd beveiligingssysteem klasse 4 heeft een inbraakdetectie, startonderbreking, hellingdetectie en een voertuigvolgsysteem. Met behulp van het voertuigvolgsysteem is het mogelijk om te bepalen op welke plek je auto zich bevindt. Dit kan dan worden doorgegeven aan de meldkamer. Het voertuigvolgsysteem kan op afstand worden aangezet door de autobezitter. Op deze manier kan de positie van je auto worden bepaald.

Beveiligingssysteemklasse 5

Dit is het meest uitgebreide beveiligingssysteem. Een auto met een ingebouwd beveiligingssysteem klasse 5 is voorzien van een inbraakdetectie, startonderbreking, hellingdetectie en voertuigvolgsysteem. Het verschil tussen het voertuigvolgsysteem met klasse 4 is dat het systeem in klasse 5 direct aangaat als het alarm afgaat.

Meer korting op je autoverzekering

Als je auto beter beveiligd is, kan de autoverzekeraar meer korting geven op je autoverzekering. Dit geldt alleen voor een WA plus beperkt casco verzekering of een WA plus volledig casco verzekering. Voor een diefstalgevoelige auto, zoals een cabrio of een sportwagen, is een hogere beveiligingsklasse meestal verplicht.

Als je een WA-verzekering afsluit, kijkt de verzekeraar niet naar de beveiligingsklasse. Bij deze verzekering ben je namelijk niet voor diefstal verzekerd.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen