Wat is IPTV?

Wat is IPTV?

Author: Marina Stobbelaar-Vonk , internettexpert • Update: 01 maart 2023

Met IPTV kijk je televisie via een afgeschermd netwerk van jouw internetverbinding. Het is op dit moment alleen mogelijk om via Canal Digitaal legaal gebruik te maken van IPTV.

Wat is IPTV?

IPTV is de afkorting van Internet Protocol TeleVision. Wanneer je gebruikmaakt van IPTV ontvang je jouw televisiesignaal niet via een kabel, maar via een internetverbinding in een afgeschermd netwerk. Het signaal wordt namelijk verstuurd via een internetprotocol, vandaar ook de naam van deze techniek.

Hoe ontvang je IPTV?

Allereerst moet je een abonnement afsluiten bij een internetprovider die IPTV aanbiedt. Er zijn op dit moment nog niet veel providers die deze mogelijkheid bieden, een bekende aanbieder van IPTV in Nederland is Canal Digitaal . Als je een abonnement afsluit, ontvang je van de provider een decoder. Deze decoder zet het internetsignaal om in het speciale televisiesignaal waardoor jij op jouw tv IPTV kunt ontvangen.

Voordelen IPTV

Het grote voordeel van IPTV ten opzichte van analoge televisie is dat het zenderaanbod veel groter is. Je bent namelijk niet afhankelijk van de beperkte capaciteit van een analoog netwerk. Bovendien is het mogelijk om op meerdere toestellen tegelijk televisie te kijken. Ook op je pc en laptop kun je IPTV ontvangen.

Nadelen IPTV

Een nadeel van IPTV is dat je voor iedere televisie een aparte decoder nodig hebt. Het signaal moet namelijk omgezet worden door de decoder om daadwerkelijk televisie te kunnen kijken. Bovendien kan IPTV invloed hebben op de internetsnelheid. De snelheid van jouw internetverbinding kan dus lager worden als je televisie kijkt. Tot slot zijn er nog niet veel aanbieders van IPTV waardoor je slechts beperkte keuzevrijheid hebt bij het kiezen van een provider. Een goede vergelijking op prijs en services is dus ook nog niet te maken.

Illegale aanbieders

Let er goed op dat de aanbieder die je kiest IPTV legaal aanbiedt. Kies je bijvoorbeeld voor IPTV via Canal Digitaal, dan weet je zeker dat alle auteursrechten keurig betaald worden. Stichting BREIN zet zich actief in om de eigendomsrechten die in het geding zijn te beschermen. In het verleden zijn dan ook diverse illegale aanbieders van IPTV beboet en offline gehaald. Jij bent ook strafbaar wanneer je via een illegale aanbieder gebruikmaakt van IPTV.

Ruime zenderkeuze zonder IPTV

Wil je de keuze hebben tussen een groot aantal zenders, maar niet vastzitten aan één aanbieder? Vergelijk dan eens de aanbieders van internet en tv abonnementen. Interactieve televisie is net zo veelzijdig als IPTV en vaak zeer scherp geprijsd.