Zijn er zorgverzekeringen speciaal voor studenten?

Samenvatting:

Jazeker. De steeds groter worden groep studenten vormt een interessante markt voor de zorgverzekeraars. Dat is voor de verzekeraar, maar ook de studenten zelf interessant, zij profiteren hiervan door middel van een lagere premie. Let bij het afsluiten van een goedkope zorgverzekering wel goed op de polisvoorwaarden. Om de premie laag te houden schrappen verzekeringsmaatschappijen flink in die voorwaarden.

Om de premie laag te houden schrappen verzekeringsmaatschappijen flink in die voorwaarden. Zorg waarvan niet verwacht wordt dat studenten er veel gebruik van maken wordt eruit gehaald. Daar staat dan weer tegenover dat er wel extra vergoedingen worden gegeven voor typische jongeren-items, zoals anticonceptie, fysiotherapie en zorg in het buitenland.

Nog goedkoper uit dankzij collectiviteit

Zorgverzekeraars zien liever grote groepen mensen een polis afsluiten dan een individu. Daarom worden er collectiviteitskortingen gegeven aan bijvoorbeeld universiteiten en hogescholen, maar ook aan studieverenigingen. Deze kortingen bedragen soms wel 10 procent. Soms geeft een verzekeraar zelfs korting als je hem gaat volgen op Facebook.

Kunnen de kosten nog verder omlaag?

Je kunt de premie voor je ziektekostenverzekering nog verder drukken door te kiezen voor een hoger eigen risico. Het eigen risico bedraagt momenteel 385 euro, maar je kunt het vrijwillig verhogen tot 885 euro. Als je dat doet betaal je een stuk minder premie, maar neem je natuurlijk wel een risico voor het geval dat je daadwerkelijk grote zorgkosten gaat maken.

Heel wat veiliger en voor iedereen toegankelijk is het aanvragen van zorgtoeslag. Daar heb je recht op als je minder dan een bepaald drempelbedrag verdient per jaar. In 2016 was die drempel 27.012 euro voor een alleenstaande. Zorgtoeslag vraag je aan via de Belastingdienst.

Vergelijken loont

Op Ikvergelijk.nu vind je een zorgvergelijker, waarmee je zorgverzekeringen kunt vergelijken. Dat vergelijken loont vaak de moeite en kost weinig tijd. Je vult gewoon je voorkeuren in, drukt op de knop en er verschijnt een overzicht van de verzekeringen die voldoen aan jouw wensen, inclusief de bijbehorende premies. Zo kies je eenvoudig de goedkoopste zorgverzekering die bij je past.