Welke soorten zorgpolissen zijn er?

Samenvatting:

Zorgverzekeraars kunnen op twee manieren je zorg vergoeden: in natura of via restitutie. De zorgpolissen die ze aanbieden zijn hierop gebaseerd. De voornaamste verschillen tussen deze polissen zijn de premie en de keuzevrijheid. Die keuzevrijheid hangt samen met contracten die zorgverzekeraars hebben afgesloten met individuele zorgverleners

 Je kunt kiezen uit vijf soorten zorgpolissen:

  • De restitutiepolis
  • De naturapolis
  • De budgetpolis
  • De combinatiepolis
  • De Pro Life polis

De voornaamste verschillen tussen deze polissen zijn de premie en de keuzevrijheid. Die keuzevrijheid hangt samen met contracten die zorgverzekeraars hebben afgesloten met individuele zorgverleners, zoals ziekenhuizen, specialisten en fysiotherapeuten. Bij iedere polis, dus ook de budgetpolis, heb je wel de volledige vrijheid in de keuze voor je huisarts en je tandarts. Ook spoedeisende hulp zal altijd verleend worden.Hieronder bespreken we de kenmerken van de diverse polisvormen.

De restitutiepolis: grote keuzevrijheid, relatief hoge premie

Met een restitutiepolis kun je zelf kiezen bij wie je je zorg afneemt. Je kunt kiezen voor een ziekenhuis in de buurt of juist een specialist verder weg. De kosten voor de zorg declareer je bij je zorgverzekering. Voor deze verzekeringsvorm hebben de verzekeraars contracten afgesloten bij een groot aantal zorgaanbieders. Kies je voor zorg door een niet gecontracteerde aanbieder, dan krijg je het gemiddelde tarief voor de behandeling vergoed en in het geval van een zuivere restitutiepolis zelfs de gehele werkelijke kosten. De restitutiepolis is qua premie de duurste vorm van zorgverzekering.

De naturapolis: beperkte keuzevrijheid, relatief lage premie

Heb je een naturapolis, dan hoef je de kosten niet te declareren. Die worden door je verzekering rechtstreeks aan de zorgverlener betaald. Voor deze verzekeringsvorm hebben de zorgverzekeraars contracten afgesloten met een groot aantal zorgaanbieders. Uit die aanbieders kun je kiezen als je hun zorg nodig hebt. Je hebt dus minder keuzevrijheid als je een volledige vergoeding wil, maar betaalt ook minder premie dan bij een restitutiepolis. Je kunt ook bij deze polis kiezen voor niet gecontracteerde zorgverleners, maar dan krijg je meestal maar driekwart van de kosten vergoed.

De budgetpolis: weinig keuzevrijheid, laagste premie

De budgetpolis is de goedkoopste vorm van zorgverzekeringspolis. Het is een naturapolis, maar dan met minder keuzemogelijkheden. Ook krijg je bij de keuze voor niet gecontracteerde aanbieders vaak maar de helft van je kosten vergoed.

De combinatiepolis: deels restitutie, deels natura

De naam zegt het al: een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis en een restitutiepolis. In de verzekeringsvoorwaarden wordt aangegeven welke behandelingen in natura vergoed worden, en welke via restitutie.

De Pro Life polis

In de basisverzekering zitten behandelingen waar sommige mensen principiële bezwaren tegen hebben. Zij kunnen terecht bij Pro Life, dat zorgverzekeringen aanbiedt zonder vergoeding voor zaken als abortus, geslachtsverandering en euthanasie.

Vergelijk je zorgverzekering ieder jaar

Via de zorgvergelijker op Ikvergelijk.nu kun je jouw zorgverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Zo kom je tot een verantwoorde en voordelige keuze voor het komende jaar. Want eigenlijk zouden we ieder jaar opnieuw moeten bekijken of onze zorgverzekering nog bij ons past en of er geen voordeliger opties zijn.