>>>Welke aanvullende zorgverzekeringen kan ik in 2018 kiezen?
Welke aanvullende zorgverzekeringen kan ik in 2018 kiezen? 2018-03-12T17:00:26+00:00

Welke aanvullende zorgverzekeringen kan ik in 2018 kiezen?

Samenvatting:

De basisverzekering dekt in principe enkel de hoogstnodige zorg, dus heb je behoefte aan fysiotherapie of tandzorg, dan is de basisverzekering vaak ontoereikend. Gelukkig kan je wel aanvullende verzekeringen afsluiten waarmee je deze en andere kosten kunt dekken. Omdat iedere verzekeraar deze aanvullende zorgverzekeringen anders inricht maakt dit het zorgverzekering vergelijken nóg belangrijker.

Zorgverzekeraars en de acceptatie van aanvullende zorgverzekeringen

In tegenstelling tot de basisverzekering is het zorgverzekeraars toegestaan om klanten voor aanvullende verzekeringen te weigeren of een hogere premie te berekenen. Dit gebeurt op het moment dat een verzekeraar je in een risicogroep indeelt gebaseerd op je leeftijd, medische geschiedenis of eventuele chronische aandoeningen. Hoewel je in theorie eventuele bestaande aandoeningen zou kunnen verzwijgen om zo een goedkope zorgverzekering te scoren, is dit in strijd met de wettelijke mededelingsplicht en bega je dan dus in feite een strafbaar feit.

De beperkingen in de dekking van aanvullende zorgverzekeringen

Het is niet vreemd dat je als klant aanneemt dat je met de duurste aanvullende zorgverzekering gedekt bent voor alle zorgkosten die je zou kunnen maken, maar in de praktijk kan dat tegenvallen. Elke aanvullende verzekering hanteert maximale vergoedingen of een maximaal aantal behandelingen voor de verschillende onderdelen van de verzekering. Heb je toch meer behandelingen nodig of maak je meer kosten dan gedekt door je verzekering? Dan draai je zelf voor deze kosten op.

Verzekering alternatieve geneeswijzen

Alternatieve en complementaire geneeswijzen maken nergens deel uit van het basiszorgpakket, maar zijn bij verschillende zorgverzekeraars wel in aanvullende verzekeringen opgenomen. Hoe en hoeveel er wordt vergoed verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Ga je zorgverzekeringen vergelijken op het gebied van alternatieve geneeswijzen? Let dan in ieder geval op het volgende:

  • De voorwaarden voor de verzekering van alternatieve geneeswijzen:
  • De hoogte van de maximale vergoeding
  • Het percentage van de kosten dat vergoed wordt
  • De aanwezigheid en hoogte van een behandelingslimiet
  • De hoogte van de premie

De brilverzekering

Zonder dringende medische noodzaak vallen lenzen en brillen niet onder de dekking van je basisverzekering. Hoewel dit vaak wel onder een aanvullende verzekering gedekt wordt, is het verstandig om van tevoren zowel de dekking als de kosten even naast elkaar te zetten. De kosten van een aanvullende verzekering zijn meestal namelijk vele malen hoger dan de maximale vergoeding voor bril of lenzen die de verzekering betaalt. Verwacht je de aanvullende verzekering alleen voor brillen of lenzen te gebruiken? Dan ben je meestal goedkoper uit door de kosten zelf te betalen. Ook krijg je vaak maar een keer in de twee of drie jaar een vergoeding. Daarnaast ben je bij sommige verzekeraars verplicht je bril bij een bepaalde winkel te kopen, wil je in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding.

Verzekering voor fysiotherapie

Sinds 2016 wordt fysiotherapie voor volwassen niet langer vanuit de basisverzekering vergoed. Heb je wel behoefte aan fysiotherapie? Dan zal je dit zelf moeten betalen of ga je op zoek naar een aanvullende verzekering die deze kosten wel dekt. Let wel altijd goed op het maximale aantal behandelingen dat door je aanvulling gedekt wordt. Heb je fysiotherapie nodig vanwege artrose in je knie of heup, dan worden in 2018 twaalf behandelingen vergoed uit de basisverzekering.

Verzekering voor kraamzorg

Hoewel de kraamzorg in 2018 nog steeds deel uitmaakt van de basisverzekering is de dekking beperkt. Je krijgt namelijk een beperkt aantal uren vergoed en betaalt daarnaast een eigen bijdrage per uur kraamzorg. Wil je volledig gedekt zijn? Dan ben je aangewezen op een aanvullende verzekering.

Verzekering voor tandartskosten

Geen aanvullende zorgverzekering is zo populair als de tandartsverzekering. We willen immers allemaal van een goed gebit verzekerd zijn. Is een tandartsverzekering echter altijd de beste keuze? Als je een goed gebit hebt en enkel voor de controles naar de tandarts moet ben je namelijk al snel meer kwijt aan de premie dan wanneer je zelf de controles betaalt. Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste kosten vergoed uit de basisverzekering, zonder dat daarvoor eigen risico betaald moet worden.