Wat is een zorgverzekering?

Samenvatting:

Een zorgverzekering, ook wel ziektekostenverzekering genoemd, verzekert je tegen de kosten die gemaakt worden bij ziekte. Een zorgverzekering in Nederland is verplicht. De zorgverzekering bestaat uit twee delen. De basis verzekering en aanvullende verzekering. Bij een zorgverzekering heb je een in 2018 een verplicht eigenrisico van € 385,- per jaar.

In Nederland bestaat de zorgverzekering uit twee delen:

  • De verplichte basisverzekering, die de kosten dekt van op genezing gerichte medische en paramedische hulp. De inhoud van deze verzekering wordt jaarlijks door de regering vastgesteld. De basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander, met uitzondering van militairen en gemoedsbezwaarden. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering.
  • De aanvullende verzekering. Deze vormt een uitbreiding op het pakket van de basisverzekering en is niet verplicht. Iedereen kan zelf een pakket van aanvullende verzekeringen samenstellen en zo zijn zorgverzekering aanpassen op zijn eigen situatie en behoefte. Een bekend voorbeeld van een aanvullende verzekering is de tandartsverzekering

Verschillende soorten zorgverzekering

Je kunt kiezen uit verschillende soorten zorgverzekeringen:

  • De naturaverzekering, waarbij de verzekering de kosten rechtstreeks aan de zorgverlener vergoedt.
  • De restitutieverzekering, waarbij je zelf je kosten declareert bij de verzekeraar.
  • De combinatieverzekering. Dit is een combinatie van een natura- en een restitutieverzekering.
  • De budgetpolis. Een goedkope naturaverzekering, waarbij je weinig vrijheid hebt bij het kiezen van de zorgverlener.
  • De Pro Life Polis, voor mensen die vanwege hun levensovertuiging bezwaar hebben om zich te verzekeren voor bepaalde zaken, die wel in het basispakket zitten.

Nadat de regering de inhoud van het basispakket heeft bekendgemaakt, zijn de zorgverzekeraars aan de beurt om hun tarieven en de inhoud van hun aanvullende verzekeringen te publiceren. Dat moeten ze uiterlijk 19 november doen. Je kunt dan je zorgverzekering vergelijken met de nieuwe situatie en met andere aanbieders. Je bestaande verzekering kun je tot 31 december opzeggen, een nieuwe moet je afgesloten hebben voor 1 februari. Om te komen tot de voordeligste keuze die het beste past bij jouw situatie kun je gebruikmaken van de zorgvergelijker op Ikvergelijkonline.nl.