Waar moet ik aan denken als ik wil overstappen van zorgverzekeraar?

Samenvatting:

Wil je overstappen van zorgverzekering dan moet je dit voor 1 januari 2018 gedaan hebben. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt dan de huidige zorgverzekering op. Weet je nog niet welke zorgverzekering je moet kiezen, dan moet je voor 1 januari je zorgverzekering opzeggen en dan heb je 1 maand om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

zorgverzekering vergelijken
zorgverzekering vergelijken

In tegenstelling tot autoverzekeringen, reisverzekeringen of je energieleverancier is het overstappen van zorgverzekeraar maar één keer per jaar mogelijk. Uiterlijk 19 november moeten de zorgverzekeraars de details van hun verzekeringen voor 2017 bekend gemaakt hebben, waarna je tot het einde van het jaar de tijd hebt om je verzekering op te zeggen en over te stappen.

Overstappen van zorgverzekeraar: Wanneer mag het?

Je hebt als consument zes weken per jaar de tijd om over te stappen. In de laatste weken van het jaar kan je dus je zorgverzekering vergelijken en bepalen of een overstap de moeite waard is. Kan je dezelfde zorg ergens anders voordeliger krijgen? Dan is overstappen de vanzelfsprekende stap.

Heb je besloten over te stappen? Dan moet je vóór 31 december je huidige zorgverzekering opzeggen. Je hebt vervolgens tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te vinden die beter bij je wensen aansluit. Je verzekering loopt altijd van 1 januari tot 31 december, dus stap je later over zal je verzekering met terugwerkende kracht ingaan.

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij tussentijds overstappen mogelijk is:

  • je wordt 18
  • je beëindigt een militair dienstverband
  • je keert terug na een langdurig verblijf in het buitenland
  • je gaat scheiden
  • de polisvoorwaarden worden door je verzekeraar gewijzigd
  • je collectief wordt beëindigd

Vergelijken van aanvullende zorgverzekeringen

Wat veel consumenten zich niet beseffen is dat je niet verplicht bent om zowel je basisverzekering als eventuele aanvullende verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Ook kan je bij de meeste zorgverzekeraars in Nederland tussentijds je aanvullende zorgverzekering beëindigen of overstappen naar een andere verzekeraar. Houd er echter wel rekening mee dat veel verzekeraars je extra laten betalen als je enkel een aanvullende verzekering zonder de basis afsluit en dat twee verzekeraars ook voor wat extra administratieve lasten kunnen zorgen.

Overstap- en opzegtips

Ikvergelijk.nu adviseert iedereen zijn zorgverzekering te vergelijken met die van andere aanbieders. Maak gebruik van de zorgvergelijker van Ikvergelijk.nu om tot de beste keuze te komen. Uiteindelijk is je verzekering meestal meer dan enkel de basisdekking en zijn er grote onderlinge verschillen tussen de zorgverzekeraars van Nederland. Verschillen die pas duidelijk worden na het maken van een goede vergelijking.

Pas op voor het addertje

Omdat je na een overstap een jaar lang aan je zorgverzekering vast zit doen verzekeraars er alles aan om je als klant binnen te halen. Dit resulteert soms in een goedkope zorgverzekering met een aantrekkelijke premie, maar kan ook een eenmalige overstapkorting of een leuk cadeau inhouden. Bedenk in dat soort gevallen dat er vaak een reden is dat een verzekeraar je een eenmalige korting of cadeau kan aanbieden: de kosten zitten soms in je maandelijkse premie verstopt waardoor je er uiteindelijk zelf voor opdraait. Zorg ook altijd dat je de algemene voorwaarden van je verzekering goed doorleest. Een goedkope verzekering die vervolgens bijna nooit uitkeert kan uiteindelijk stukken duurder uitvallen dan een verzekering die meer lijkt te kosten.