Moet ik een zorgverzekering afsluiten als ik 18 jaar ben geworden?

Samenvatting:

Ja, normaal gesproken ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten als je 18 jaar wordt. Alleen als je in het leger zit of als je er vanwege je geloof of levensbeschouwing bezwaar tegen hebt hoeft dat niet.

Tot je 18-de meeverzekerd

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis meeverzekerd worden op de polis van een van de ouders. Voor hen hoeft dus geen premie betaald te worden en ook van een eigen risico is geen sprake. Bovendien is de dekking van de basisverzekering op bepaalde gebieden ruimer, bijvoorbeeld op het gebied van tandartsenhulp.

Op je achttiende word je echter meerderjarig. Er wordt dan van je verwacht dat je je eigen zaakjes regelt, ook je zorgverzekering. Je kunt daarvoor kiezen uit twee opties:

  • Meeverzekerd blijven op de polis van je ouders. Deze optie heeft als voordeel dat je niet op zoek hoeft naar een eigen verzekering, maar er kleven ook nadelen aan. Zo is het maar de vraag of de polis van je ouders wel geschikt is voor jouw situatie. En als je ouders een uitgebreide dekking hebben, betaal je mogelijk meer premie dan eigenlijk noodzakelijk is.
  • Zelf een zorgverzekering afsluiten. Dat kost weliswaar enige moeite, want je moet de ene zorgverzekering vergelijken met de andere, maar je bent waarschijnlijk wel een stuk goedkoper uit. Zeker als je gebruik maakt van speciaal op jongeren gerichte verzekeringen, zoals een jongerenverzekering of een speciale zorgverzekering voor studenten. Ook een zogenaamde internetverzekering kan interessant zijn. Hierbij vindt het contact met de zorgverzekeraar alleen plaats via internet. Dat werkt kostenbesparend, waardoor je premie lager zal uitpakken.

Hoe vind je de juiste zorgverzekering?

Het antwoord op deze vraag is simpel: vergelijken! Met de zorgvergelijker van Ikvergelijk.nu kun je tal van zorgverzekeringen vergelijken met elkaar. Je kunt zelf je voorkeuren aanvinken, waarna je een duidelijk overzicht krijgt van alle geschikte polissen, inclusief de kosten daarvan. Meestal kun je de zorgverzekering van je keuze direct online afsluiten.

Zorgtoeslag

Zelf je zorgverzekering betalen is een flinke aanslag op je portemonnee. Gelukkig is er een regeling voor mensen met weinig inkomen: de zorgtoeslag. Dat is een maandelijkse tegemoetkoming in de kosten voor zorg, waar je tot een bepaald inkomen recht op hebt. Zorgtoeslag vraag je aan via de Belastingdienst.