Is een zorgverzekering verplicht?

Samenvatting:

De zorgverzekering bestaat uit twee delen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht voor alle Nederlanders, met uitzondering van erkende gemoedsbezwaren en militairen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met een van hun ouders. De aanvullende verzekering is niet verplicht, net als de optie om te kiezen voor een hoger eigen risico.

zorgverzekering vergelijken
zorgverzekering vergelijken

Wat als ik me niet verzeker?

Als je geen basisverzekering hebt afgesloten, dan meldt het Zorginstituut Nederland je aan bij een verzekeringsmaatschappij. Je krijgt dan drie maanden de tijd om je alsnog aan te melden bij een zorgverzekeraar. Doe je dat niet, dan krijg je een boete. Het Zorginstituut houdt die in op je loon of uitkering. Heb je geen loon of uitkering, dan ontvang je een acceptgiro.

Niet verzekeren is dus geen optie. Als je weinig inkomen hebt kun je via de Belastingdienst zorgtoeslag aanvragen. Kom je er dan nog niet uit, dan is er nog de optie om bij je gemeente een aanvullende bijstandskering aan te vragen. Heb je al een betalingsachterstand, probeer dan een regeling te treffen met de verzekeraar of vraag schuldsanering aan.

Wat gebeurt er als ik mijn premie niet betaal?

Als je de premie voor je zorgverzekering niet betaalt zul je eerst aanmaningen krijgen van je verzekeringsmaatschappij. Betaal je zes maanden niet, dan wordt je aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Er wordt dan een zogenaamde ‘Zorgrechtelijke premie’ ingehouden op je loon, pensioen of uitkering. Die premie is een stuk hoger dan de premie voor je zorgverzekering. Ook je zorgtoeslag raak je kwijt als je je premies niet betaalt. Bovendien raak je je schuld aan de verzekeraar niet kwijt door de Zorgrechtelijke premie. En zolang je schuld hebt kun je niet overstappen naar een andere verzekeraar.

Gemoedsbezwaarden en militairen hoeven niet verzekerd te zijn

Mensen die door hun geloofs- of levensovertuiging bezwaren hebben om zich te verzekeren voor ziektekosten kunnen vrijgesteld worden van de verplichte basisverzekering. In plaats van een premie betalen ze extra belasting voor de kosten van medische zorg. Militairen hoeven geen ziektekostenverzekering af te sluiten omdat ze automatisch via het leger verzekerd zijn.

Kies de verzekering die bij je past

Ook al heb je weinig geld, als boven de achttien bent zul je minstens een basisverzekering moeten afsluiten. Wie de goedkoopste aanbiedt en wat de invloed van een hoger eigen risico is op de premie, zie je op Ikvergelijk.nu. Daar kan overigens iedereen zijn zorgverzekering vergelijken met die van andere verzekeraars.