Het vrijwillig eigen risico, wat houdt dat precies in?

Samenvatting:

In Nederland gaat de wettelijk verplichte basiszorgverzekering gepaard met een verplicht eigen risico. Voor 2018 is dit € 385,-. Het eigenrisico is te verhogen met € 500,- vrijwillig eigenrisico (€ 885,- in totaal). Wanneer je het vrijwillig eigenrisico verhoogt geeft je zorgverzekeraar meestal een korting op je premie.

zorgverzekering vergelijken
zorgverzekering vergelijken

In Nederland gaat de wettelijk verplichte basiszorgverzekering gepaard met een verplicht eigen risico. Dit houdt in dat je voor bepaalde zorg eerst uit eigen zak betaalt voordat de verzekeraar start met vergoeden. Net zoals de hoogte van de premie en de dekking van de basiszorgverzekering, wordt ook de hoogte van het verplicht eigen risico jaarlijks opnieuw bepaald. Naast dit vastgestelde eigen risico kan je als verzekeringsnemer kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico.

Een goedkope zorgverzekering dankzij vrijwillig eigen risico

Ben je weinig tot nooit ziek? Dan kost je zorgverzekering je waarschijnlijk meer dan deze oplevert. Kies je voor een een hoger eigen risico? Dan levert dit direct premiekorting op.

Zie je een dergelijke goedkope zorgverzekering wel zitten? Bedenk dan wel dat je in dat geval zelf aansprakelijk kan zijn voor een flinke rekening. Je betaalt in dat geval namelijk eerst het wettelijk verplichte eigen risico en daarna ook nog eens je vrijwillige eigen risico.

Is een vrijwillig eigen risico geschikt voor mij?

Korting op de kosten van je verzekering klinkt natuurlijk bijzonder aantrekkelijk, maar een vrijwillig eigen risico is niet altijd een goed idee. Je draait immers zelf voor kosten op die anders door je verzekering gedekt zouden zijn. Zouden dergelijke plotselinge kosten niet voor financiële problemen zorgen óf heb je een zorgverzekeraar die betalen in termijnen toestaat, dan is een hoger eigen risico het overwegen waard.

Uitsluitingen vrijwillig eigen risico

Hoewel het vrijwillig eigen risico betekent dat je iets meer uit eigen zak zal betalen op het moment dat je je verzekering aanspreekt, zijn er enkele vormen van zorg uitgesloten van zowel het wettelijk als het vrijwillig eigen risico. Het gaat dan met name om huisartsbezoek, zorg voor kinderen tot 18 jaar, verloskunde, kraamzorg, gecombineerde zorg en nacontrole na orgaandonatie.

Eigen risico versus eigen bijdrage

Men haalt ze vaak door elkaar, maar het zijn toch echt twee verschillende dingen: Het eigen risico en de eigen bijdrage. Het eigen risico hebben we al veelvuldig uitgelegd, maar wat is dan de eigen bijdrage? De eigen bijdrage is een stukje zorgkosten waar je altijd zelf voor opdraait. Denk bijvoorbeeld aan de kosten die je betaalt per uur kraamzorg. Dit komt nog bovenop je eigen risico, dus kan bij sommige vormen van zorg flink in de papieren lopen. De eigen bijdrage is voor veel behandelingen afhankelijk van de verzekering en de verzekeraar die je kiest. Wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan? Vergeet dan vooral niet tijdig je zorgverzekering te vergelijken.

Samenvatting eigen risico

Maak je regelmatig zorgkosten en blijft er aan het einde van het jaar meestal niets van je eigen risico over? Dan is het vrijwillig eigen risico waarschijnlijk geen goed idee. Je betaalt dan wellicht iets meer premie, maar hoeft niet zelf voor extra kosten op te draaien wanneer je je verzekering aanspreekt.

Maak je weinig gebruik van zorg? Dan kan je je premie flink verlagen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Vergeet echter niet dat de rekening snel op kan lopen als je onverwacht toch zorg nodig hebt, dus het is zelden verstandig om je vrijwillig eigen risico te maximaliseren.