>>>De basisverzekering: wat wordt er vergoed en wat verandert er in 2018?
De basisverzekering: wat wordt er vergoed en wat verandert er in 2018? 2018-03-12T16:53:48+00:00

De basisverzekering: wat wordt er vergoed en wat verandert er in 2018?

Samenvatting:

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De verplichte basisverzekering verandert elk jaar. Dit wordt bepaald door de Nederlandse regering. Zorgverzekeraars in Nederland zijn verplicht om iedere verzekeringsnemer van een basispakket te voorzien en mogen hiervoor geen enkele klant weigeren op grond van leeftijd, geslacht of een eventuele chronische ziekte.

De geschiedenis van de basisverzekering

In 2006 werd ons huidige zorgstelsel ingevoerd. Het bestaat uit een basisverzekering die voor iedereen toegankelijk is, aangevuld met vrij te kiezen extra verzekeringspakketten. Voor een gedeelte van de zorg uit het basispakket geldt sinds 2008 een eigen risico. Tot die tijd gold een no-claim regeling. De inhoud van de basisverzekering wordt ieder jaar door de regering vastgesteld en verandert dus ook regelmatig. Jaarlijks je zorgverzekering vergelijken om te zien of je nog wel van de gewenste dekking bent voorzien is dus zeker geen overbodige luxe.

Veranderingen in het basispakket zorgverzekeringen 2018

Voor een compleet overzicht verwijzen we je door naar ons totaaloverzicht van de vergoedingen en veranderingen in 2018, maar we willen je toch alvast de belangrijkste wijzigingen meegeven:

  • Patiënten met artrose aan de heup of de knie krijgen 12 fysiotherapie/oefentherapie behandelingen vergoed.
  • Patiënten met kanker, die behandeld moeten worden met een immuuntherapie krijgen een vergoeding voor zittend ziekenvervoer.
  • De verzorging van minderjarigen die samenhangt met geneeskundige zorg wordt voortaan vergoed (denk aan hulp bij het wassen en het innemen van medicijnen).
  • Een aantal nieuwe geneesmiddelen wordt vergoed, zoals middelen voor het behandelen van borstkanker, darmverstoppingen en hepatitis C.

Keuzemogelijkheden voor zorgverzekeringen in 2018

Momenteel kun je kiezen tussen vier soorten zorgverzekeringspolissen:

  • De naturapolis, waarbij de verzekering rechtstreeks aan de zorgverlener betaalt. Verzekerden hebben hierbij een ruime keuzevrijheid met betrekking tot de zorgverlener.
  • De restitutiepolis. Hierbij betaalt de verzekering gemaakte kosten achteraf terug. Verzekerden hebben bij deze polis een volledige keuzevrijheid.
  • De combinatiepolis. Deze lijkt op de restitutiepolis, maar kent een beperkte keuzevrijheid. Je krijgt de zorg die je afneemt bij gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Kies je voor een andere zorgverlener, dan krijg je slechts een gedeeltelijke vergoeding.
  • De budgetpolis, waarbij de verzekerden verplicht zijn zorg af te nemen bij door de verzekering geselecteerde zorgverleners. De keuzevrijheid is beperkt. Je kunt wel kiezen voor niet gecontracteerde zorgverleners, maar dan krijg je niet alles vergoed.

Eigen risico en premies zorgverzekering 2018

Sinds de invoering in 2008 is het verplichte eigen risico van de basisverzekering jaarlijks gestegen, het ene jaar meer dan het andere. In 2018 blijft het met 385 euro voor het tweede jaar op rij gelijk aan het voorgaande jaar. Dit heeft wel tot gevolg dat de meeste verzekeraars hun premie verhogen. Door de grote concurrentie valt die verhoging wel wat lager uit als de door het kabinet voorspelde 6 euro per maand.

Door te kiezen voor een hoger eigen risico kun je de premie verlagen. Je moet dan wel heel goed de risico’s daarvan overwegen. Je kunt kiezen voor een maximaal eigen risico van 885 euro. Overigens kunnen zorgverzekeraars zelf ook besluiten om bepaalde handelingen uit te sluiten van het eigen risico.

Vergelijken basisverzekeringen 2018

Wanneer je op zoek gaat naar de verzekering of verzekeraar die het best bij jouw wensen aansluit heb je ook binnen de verplichte dekking van de basisverzekering nog iets te kiezen. Je kan namelijk kiezen voor een polis waarmee je vrije zorgkeuze hebt of een polis waarmee enkel de zorg bij bepaalde zorgverleners volledig gedekt is. De keuze voor een naturapolis waarmee je aan specifieke zorgverleners gebonden bent is veelal net wat voordeliger, maar je geeft hiermee wel een stuk keuzevrijheid op. De budgetpolis zal nog wat goedkoper uitpakken, maar wel met een minimale keuzevrijheid. Voor mensen met een laag inkomen worden de hogere zorgpremies gecompenseerd door een hogere zorgtoeslag.