Collectiviteitskorting: wanneer kom je daarvoor in aanmerking?

Samenvatting:

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je tegelijkertijd met een grote groep mensen afsluit. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een patiëntenvereniging, sportclub, werkgever of via organisaties als het FNV en de ANWB. Aangezien er in een keer veel klanten aangesloten worden bij een zorgverzekeraar kan de korting oplopen tot 10%

zorgverzekering vergelijken
zorgverzekering vergelijken

Er zijn twee manieren om gegarandeerd flink te besparen op je verzekering: Je zorgverzekering vergelijken en je aansluiten bij een collectieve verzekering. Als je het echt goed wilt doen, doe je zelfs beiden!

Wat is een collectieve verzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die je tegelijkertijd met een grote groep mensen afsluit. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een patiëntenvereniging, sportclub, werkgever of via organisaties als het FNV en de ANWB. Een dergelijke organisatie onderhandelt vervolgens met een zorgverzekeraar over de tarieven. Omdat de zorgverzekeraar er zo in een keer heel veel klanten bij krijgt is het voor de verzekeraar interessant om kortingen tot wel 8 of 10 procent aan te bieden.

Er bestaan ook open collectieven waarbij lidmaatschap of deelname aan een organisatie geen voorwaarde is. Dergelijke collectieven zijn in principe door iedereen op te zetten, maar je zult dan wel eerst met een zorgverzekeraar over de tarieven voor het collectief moeten onderhandelen.

Het voordeel van een collectief gaat veelal echter nog verder dan enkel de premiekorting. Het is niet ongewoon dat bijvoorbeeld de aanvullende zorgverzekeringen van een collectief speciale, voordelige voorwaarden hebben waardoor je bijvoorbeeld meer behandelingen vergoed krijgt of gratis een aanvullende dekking ontvangt.

Waarom krijg ik korting bij een collectieve zorgverzekering?

Collectieven zijn voor verzekeraars een bijzonder voordelige manier van klanten binnenhalen. Denk bijvoorbeeld eens aan alle reclame die de verzekeraars inzetten om consumenten een voor een over te halen klant te worden. Door in zee te gaan met een collectief haalt de verzekeraar in een keer een zeer groot aantal klanten binnen en de daarbij behorende besparing in kosten vertaalt zich in een lagere premie voor de leden van dat collectief.

Vergelijken van collectieve zorgverzekeringen

Collectieve zorgverzekeringen klinken vooralsnog als een inkoppertje, maar zoals bij elke verzekering is ook je collectieve zorgverzekering vergelijken altijd verstandig. Deze verzekeringen zijn veelal namelijk zeer specifiek ingericht voor een bepaalde groep mensen. Zo kan een sportbond bijvoorbeeld een collectieve verzekering aanbieden waarin de nadruk op sport ligt. Heb je niks met sport en is de kans dus ook klein dat je ooit een sportarts nodig hebt? Dan kan zo’n collectief uiteindelijk helemaal zo aantrekkelijk niet zijn. Bekijk dus ook voor collectieve verzekeringen altijd zeer goed alle voorwaarden.

Populaire collectieve zorgverzekeringen

  • Voor een ieder die voor zichzelf werkt bestaan er collectieven ingericht voor ZZP, MKB en freelancers. Deze zorgpakketten zijn er op gericht je zo snel mogelijk weer op de been te krijgen, want als zelfstandige is het natuurlijk nooit goed om lang uit de running te zijn.
  • Heb jij of een van je gezinsleden last van een chronische ziekte? Dan is het vaak verstandig om je via een patiëntenvereniging aan te sluiten bij een collectief. Deze zijn vaak zo ingericht dat je korting ontvangt op ziektegerelateerde behandelingen doordat de verzekeraar speciale contracten met zorgverleners aangaat.
  • De kans dat je als 65-plusser kraamzorg nodig hebt is klein. Tegelijkertijd heb je als oudere wel bepaalde andere specifieke zorgbehoeftes. Door je aan te sluiten bij een senioren zorgcollectief kan je vaak vooral op aanvullende verzekeringen flink besparen. Deze worden namelijk ingericht om zo goed mogelijk aan de behoeftes van het collectief te kunnen voldoen.

Uit een collectieve zorgverzekering stappen

Het beëindigen van een collectieve zorgverzekering is in principe niet anders dan het overstappen van zorgverzekeraar bij een gewone verzekering. Eenmaal per jaar, in de laatste paar weken voor de jaarwisseling, mag je op zoek naar een nieuwe verzekeraar die beter bij jouw wensen en behoeftes aansluit. Daarnaast mag je tussentijds overstappen wanneer het collectief wordt opgeheven, de voorwaarden van de verzekering worden gewijzigd of wanneer je dienstverband of lidmaatschap behorende bij het collectief beëindigd wordt.