Wat kost een crematie?

Samenvatting:
De kosten van een crematie zijn afhankelijk van je persoonlijke wensen. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag van tussen de € 7.000,- en € 10.000,-. De basiskosten van een crematie liggen tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. Een begrafenis is in het algemeen duurder dan een crematie. Dit komt doordat er bij een begrafenis kosten bij komen zoals grafkosten en een grafsteen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Wat houdt een crematie in?

Een crematie, dit noemt men ook wel een verassing of een lijkverbranding, is het verbranden van het stoffelijk overschot. Doorgaans worden mensen gecremeerd, maar ook bijvoorbeeld honden en/of katten kunnen gecremeerd worden. Dit wordt uitgevoerd door het crematoriumpersoneel.

Bij de crematie wordt er afscheid genomen van de overledene in de vorm van een plechtigheid. Deze plechtigheid is geheel naar eigen inzicht en wensen in te vullen. Het is verstandig om tijdens het leven goed na te denken wat je fijn zou vinden bij jouw eigen afscheid. Vaak wordt er ook gekozen om dit in overleg met familieleden te bepalen. Het is belangrijk om als nabestaande terug te kunnen kijken op een waardige plechtigheid.

Mocht de plechtigheid niet geregeld zijn, vraag dan relaties of vrienden van de overledene om je te helpen met het regelen van de crematie. Door de emotie is het vaak moeilijk om zulke beslissingen te nemen en dan staat u er niet alleen voor. Zo kan je beter beslissen hoe de crematie eruit moet zien.

Wat zijn de kosten van een crematie?

De hoogte van de crematiekosten hangt af van je persoonlijke wensen. Verwacht je veel gasten, een stoet volgauto’s, extra tijd in de aula of in de koffieruimte, hapjes en drankjes of een luxe kist. Dan neemt dat extra kosten met zich mee waardoor de crematiekosten snel oplopen. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag van tussen de € 7.000 en € 10.000.

Basiskosten en aanvullende kosten

De basiskosten van een crematie liggen tussen de € 2.000 en € 3.000, maar er zijn plaatselijk grote verschillen. Ook kan de prijs enorm gaan verschillen door de aanvullende wensen. In de basiskosten zijn de plechtigheid, het transport, opbaren, uitvaartmedewerker(s) en de verzorging van de overledene opgenomen. Door een weekendtoeslag kunnen in het weekend de basiskosten en crematiekosten hoger uitvallen dan doordeweeks. Dit kan verschillen per crematorium.

Naast de basiskosten komen de aanvullende kosten zoals; bloemen, urn, catering en rouwkaarten. Dit bedrag is compleet afhankelijk van de wensen van de familie en/of de overledene.

Is een crematie goedkoper dan een begrafenis?

De kosten van een crematie zijn een stuk lager dan de kosten van een begrafenis. Dit komt doordat er bij een begrafenis kosten bij komen zoals grafkosten en een grafsteen. De grafkosten liggen rond de € 2.000 (dit kan verschillen per regio). Dit ligt een stuk hoger dan wanneer u de as wilt uitstrooien op een strooiveld. Dit is circa € 90. De kosten van een grafsteen zijn vanaf € 1.000, terwijl de prijs van een urn kunnen verschillen tussen de € 70 en € 300. Daarnaast wordt er bij een begrafenis vaak gekozen voor een duurdere kist.

Crematie zonder uitvaartverzekering

Veel mensen denken liever nog niet na over een uitvaartverzekering. Het kan erg confronterend zijn om hierover na te denken; vooral op jonge leeftijd. Echter is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende uitvaartverzekeringen. Het kan namelijk rust geven aan jou en jouw familie als jouw uitvaartverzekering goed geregeld is. Want de harde realiteit is namelijk dat iedereen komt te overlijden en de kosten van een uitvaart kunnen tegenwoordig ontzettend hoog oplopen. Met een uitvaartverzekering weet je zeker dat alles goed geregeld is en kan er zorgeloos afscheid worden genomen als u komt te overlijden. Heb je geen uitvaartverzekering? Dan draaien de nabestaanden voor alle kosten op als je komt te overlijden.

Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, dan dek je alleen het risico dat ontstaat bij overlijden. Op dit moment kun je verzekerd blijven tot een leeftijd van 70 tot 81 jaar, afhankelijk van de aanbieder. Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een uitvaartverzekering, waarbij je alleen de kosten van de uitvaart of de eventuele nazorg daarvan dekt.

Technische crematie

Bij een ‘technische crematie’ vindt er geen afscheidsbijeenkomst plaats. De overledene wordt direct naar de crematieruimte gebracht met of zonder nabestaande. De afscheidsbijeenkomst vindt dus niet plaats in het crematorium maar op een zelfgekozen plek. Dit zorgt ervoor dat de kosten laag blijven, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van bepaalde faciliteiten. De kosten van een technische crematie zijn rond de € 500.

Kostenoverzicht

Bij een crematie moet u rekening houden met de volgende kosten:

 • Vaste kosten voor personeel, vervoer en administratieve formaliteiten: € 2.350
 • Opbaren en verzorgen: € 650
 • Een kist vanaf € 450
 • Crematie met as verstrooiing: € 1.250
 • Crematie met het bijzetten van de urn in een urnenmuur: € 1.450
 • Crematie met het begraven van de urn: € 1.650
 • Crematie en urn mee naar huis: € 1.250
 • Een advertentie in een lokale krant: € 450
 • Een advertentie in een landelijke krant: € 1350
 • 75 rouwkaarten met postzegel: € 200
 • 75 bedankkaarten met postzegel: € 150
 • 200 gedachtenisprentjes: € 200
 • Kerkdienst: € 550
 • Dienst in de aula van het crematorium: € 450
 • Een uitvaartbegeleider: € 400
 • Rouwboeket: € 100
 • Standaard rouwauto: € 250
 • Een eenvoudige koffietafel: € 10 per persoon