Uitvaartcentrum

In een uitvaartcentrum wordt de overledene opgebaard en afscheidsplechtigheid gehouden. Een ander woord voor uitvaartcentrum is funerarium.

Meestal wordt er in het uitvaartcentrum een afscheidsplechtigheid georganiseerd. Hierbij kunnen de nabestaanden elkaar condoleren, voordat de overleden dierbare naar het crematorium of de begraafplaats wordt overgebracht.

Eigendom van uitvaartverzorger of uitvaartverzekeraar

Bijna alle uitvaartcentra zijn eigendom van een uitvaartverzorger of een uitvaartverzekeraar. Bij een natura uitvaartverzekering zijn de activiteiten die in het uitvaartcentrum plaatsvinden standaard meeverzekerd.

Opbaren en verzorging van de overledene

In een uitvaartcentrum wordt een overledene opgebaard en krijgt deze de laatste verzorging voordat hij of zij wordt begraven of gecremeerd. Ook balsemen, oftewel thanatopraxie, wordt meestal gedaan in een uitvaartcentrum. Als een overleden dierbare wordt opgebaard of verzorgt, mogen de nabestaanden meehelpen of meekijken als ze dit willen.

Uitvaartceremonie

Het uitvaartcentrum is een goede plek om een uitvaartceremonie te starten. De directe familie van de overledene kan hier samenkomen. Ook kunnen ze hier voor de laatste keer met een open kist afscheid nemen van hun overleden dierbare. Een uitvaartcentrum is hiervoor uitgerust met speciale koelkamer of koelcellen.

Rouwkamers

Een uitvaartcentrum beschikt over een aantal rouwkamers waar de nabestaanden elkaar kunnen condoleren. Er is hier vaak ook de mogelijkheid om thee en koffie te drinken met cake. Meestal duurt de samenkomst in een uitvaartcentrum een half uur tot een klein uurtje.

Startplek rouwstoet

Het uitvaartcentrum vormt de startplek voor de rouwstoet. Hier wordt de kist in de lijkwagen geplaatst en wordt de overledene naar de begraafplaats of het crematorium gebracht. Alleen directe familie rijdt in de rouwstoet mee.