Donorpas

Als je in het Donorregister staat geregistreerd, krijg je een donorpas. Deze pas is een bewijs van registratie. Op de donorpas staat vermeld of je organen en weefsel wilt afstaan na overlijden. Je hoeft de donorpas niet bij je te dragen.

Vóór 1998 was de donorpas het donorcodicil. Toen was het nodig dat je het codicil bij je droeg. Sinds de komst van het Donorregister is het niet meer nodig om een donorpas bij je te dragen. Het pasje is eigenlijk meer bedoeld om achteraf nog eens te controleren wat je hebt vastgelegd in het Donorregister.

Bevestigingsbrief en donorpas

Als je jouw keuze voor orgaantransplantatie hebt vastgelegd in het Donorregister, krijg je een bevestigingsbrief en een donorpas. Dit is een papieren pasje waarom je naam en je keuze staat.

Veel mensen met een registratie in het Donorregister dragen de donorpas wel bij zich, maar het is niet nodig. Als je komt te overlijden, gaat een arts niet op zoek naar het pasje. Er gaat dan te veel kostbare tijd verloren en een arts kan er ook niet van uitgaan dat dit de laatste wilsbeschikking is. Het is namelijk mogelijk dat je intussen je keuze hebt veranderd in het Donorregister. Een arts raadpleegt dus altijd het Donorregister. Iets dat hij ook verplicht is om te doen. In het Donorregister staat je laatste keuze voor orgaantransplantatie vastgelegd.

Pasjes van vóór 2009

In 2009 veranderde de huisstijl van de overheid. Het uiterlijk van de donorpas werd toen ook anders. Wel betekenen de pasjes van vóór 2009 nog hetzelfde: het is een bevestiging van je registratie in het Donorregister. Gele donorpassen zijn nog steeds bruikbaar.

Donorcodicil

Vóór 1998 was het nodig dat je het donorcodicil bij je droeg. Hierop kon je aangeven dat je bereid was om organen of weefsel af te staan na overlijden. Sinds de Wet op de orgaandonatie in 1998 is ingevoerd, kan je jouw keuze centraal vastleggen in het Donorregister. Als je nu je keuze vastlegt in het register is het niet meer nodig om een pasje bij je te dragen.

Sommige mensen hebben nog een zelfgeschreven donorcodicil. Deze pas kan anderen na overlijden ook inzicht geven in jouw wensen omtrent orgaan- en weefseldonatie. Een donorcodicil geldt, net als een registratie in het Donorregister, als een wilsverklaring. Wel moet er op het codicil een handtekening en datum staan. Verder is het natuurlijk van belang om je keuze met je familie te bespreken. Zo weten zij ook wat je wilt en waar je dat opgeschreven hebt.

Donorpas kwijtgeraakt?

Ben je je donorpas kwijt? Dan is het niet nodig om een nieuwe donorpas aan te vragen.