Cremeren

Het woord cremeren is afkomstig van het Latijnse woord ‘cremare’ dat verbranden betekent. Hierbij wordt het lichaam van een overleden persoon onder hoge temperatuur verbrand. Dit wordt gedaan in een crematieoven. Het crematieproces duurt ongeveer vijf kwartier. Na het cremeren blijft er, bij een volwassen persoon, ongeveer drie kilo as over.

Versnellen van de natuurlijke ontbinding

Cremeren is het versnellen van de natuurlijke ontbinding. Als een overledene begraven wordt, duurt het ontbindingsproces jaren. Bij een crematie duurt dit iets langer dan één uur. Het ontbindingsproces wordt mogelijk gemaakt door de hoge temperatuur in de crematieoven. Er is geen sprake van een vlammenzee.

Het crematieproces

De lijkkist wordt in de crematieoven geplaatst. Deze voorverwarmde oven heeft een temperatuur van ongeveer 750 graden Celsius. Nadat de kist is verbrand, stijgt de temperatuur in de crematieoven tot ongeveer 1100 graden Celsius. Na de crematie blijven er vooral mineralen over.

Vuurvast identificatiesteentje

Met de kist gaat er ook een vuurvast identificatiesteentje in de oven. Dit steentje bevat een nummer dat overeenkomt met het nummer van de asbus. Zo kunnen er geen vergissingen ontstaan.

De as verstrooien of bewaren

Na het crematieproces kunnen de nabestaanden de as verstrooien of bewaren in een urn. Veel mensen kiezen voor dit laatste. Ze plaatsen de urn met de as op een plekje in huis, zodat de overleden dierbare een waardige gedenkplek krijgt. Sommige mensen kiezen ervoor om de as op een gedenkwaardige locatie uit te strooien. Dit kan bijvoorbeeld op een strooiveld van de begraafplaats, maar ook over zee of een andere bijzondere plek. De gemeente stelt regels voor het verstrooien van as.

Kosten van een crematie

De kosten van een crematie variëren. Dit hangt ook weer af waar de nabestaanden voor kiezen. Een crematie waarbij de nabestaanden de as bewaren in een urn is vaak duurder dan een crematie waarbij de as wordt verstrooid.