Afkoop

Wil je je uitvaartverzekering stopzetten? Dan is het soms mogelijk om deze af te kopen. Hierbij stop je met het betalen van de maandelijkse premie. De dekking die bij de polis hoorde, vervalt dan. Als je geen uitvaartverzekering meer hebt, krijgen je nabestaanden bij overlijden geen kapitaaluitkering. De uitvaartkosten worden dan ook niet vergoed.

Voorwaarden afkopen uitvaartverzekering

Het afkopen van de uitvaartverzekering is vaak alleen mogelijk onder de volgende voorwaarden:

De hoogte van de afkoopwaarde

Als je al een aantal jaren premie hebt betaald, kan je uitvaartverzekering een bepaalde waarde hebben. Dit is de afkoopwaarde. Als je je uitvaartverzekering afkoopt, krijg je deze waarde uitgekeerd. Bij veel mensen valt de hoogte van de afkoopwaarde vaak tegen, omdat je nog niet veel waarde hebt opgebouwd of omdat de kosten die de verzekeraar heeft gemaakt van de betaalde premie worden afgetrokken. De verzekeraar heeft deze kosten gemaakt om het risico op overlijden af te dekken.

Nooit gunstig

De afkoopwaarde ligt vaak veel lager dan de totale uitbetaalde premie. Financieel gezien is het dus nooit gunstig om een uitvaartverzekering af te kopen. Meestal is het veel gunstiger om je uitvaartverzekering premievrij te maken.

De hoogte van de afkoopwaarde

Iedere verzekeraar berekent de hoogte van de afkoopwaarde weer op een andere manier. Als je wilt weten wat de hoogte van de afkoopwaarde is bij jouw uitvaartverzekering, is het verstandig om contact op te nemen met je uitvaartverzekeraar. De meeste verzekeraars bepalen de hoogte onder meer aan de hand van de totale hoeveelheid betaalde premie, de kosten die de verzekeraar heeft gemaakt en de huidige rente.