Wat is simlock vrij?

Author: Ties van Beusekom , telecomexpert • Update: 01 maart 2023

Wil je graag een sim only? Dan kan dit alleen als je smartphone simlockvrij is. Als je telefoon niet simlockvrij is dan is het niet mogelijk om een sim only abonnement af te sluiten.

Simlock vrije telefoon

Als je een abonnement hebt afgesloten met een toestel, dan is deze tot het einde van de abonnementsperiode niet simlockvrij. Dit betekent dat er alleen gebruik kan worden gemaakt van de simkaart die bij het abonnement is geleverd, simkaarten van andere providers werken dan niet. Ook wanneer je prepaid belt, is het mogelijk dat deze niet simlockvrij is. De simkaart van een sim only abonnement werkt alleen bij een simlockvrij toestel.

Voor het afsluiten van een sim-only abonnement bij een andere provider is het noodzakelijk om te beschikken over een simlockvrij toestel. Zit er een simlock op jouw toestel? Dan moet je deze eerst verwijderen of kiezen voor een sim only abonnement van dezelfde mobiele provider.

Simlock vrij maken

In de gebruiksaanwijzing van jouw toestel staat of deze simlockvrij is. Je kunt het echter ook eenvoudig testen door een simkaart van een andere provider in jouw toestel te steken en te kijken of je gebruik kunt maken van alle mogelijkheden. Ook prepaid toestellen beschikken vaak over een simlock waardoor je alleen kunt bellen en internetten met een simkaart van een bepaalde provider. Nadat je telefoonabonnement is verlopen, kun je het toestel simlockvrij maken.

Past de nieuwe simkaart ook in mijn huidige smartphone?

Let er bij het afsluiten van een sim-only abonnement goed op of de nieuwe simkaart wel in jouw huidige telefoon past. Er zijn verschillende simkaarten in omloop:

• Normale simkaart
  • Micro-simkaart
  • Nano-simkaart
Simkaarten

De meeste providers sturen een simkaart in het grootste formaat die je zelf passend kunt maken. Is dit niet het geval, vraag dan eerst na of de provider een simkaart in het gewenste formaat kan leveren, voordat je een sim-only abonnement afsluit. Je kunt met een speciale adapter ook zelf de simkaart passend maken voor jouw toestel. Zeker wanneer je toestel ouder is, is dit een handige optie.

Let er bovendien op dat je toestel simlockvrij is. Een toestel met een simlock kan geen gebruikmaken van het netwerk van andere providers.