Wat valt er onder de bagagedekking?

Samenvatting:

Als je een reisverzekering afsluit is je bagage tot een bepaald bedrag verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Als je bagage kwijtraakt tijdens een vliegreis is dat ook verzekerd, net als de spullen die je tijdens je reis koopt en bagage die wordt nagezonden.

reisverzekeringen vergelijken

Wat krijg je vergoed?

Bij verlies, diefstal of kwijtraken van je bagage krijg je de dagwaarde vergoed. Dat is de nieuwwaarde minus de waardevermindering door veroudering of gebruik. Bij beschadiging wordt de reparatie vergoed, als repareren mogelijk is. Anders geldt ook hiervoor de dagwaarde. De vergoeding wordt uitgekeerd tot een maximumbedrag dat staat vermeld in de polis. Voorbeelden van zaken die in aanmerking komen voor vergoeding zijn:

  • Kleding en toiletartikelen.
  • Foto- en videoapparatuur, radio’s, tv’s, computers, mobiele telefoons, inclusief gegevensdragers.
  • Muziekinstrumenten.
  • Contactlenzen, brillen, protheses, gehoorapparaten, medische apparatuur.
  • Sieraden en horloges.
  • Spullen die je op reis hebt gekocht.

Maximale vergoeding

Bij het afsluiten van je reisverzekering bepaal je zelf de maximale hoogte van het bedrag dat vergoed wordt bij diefstal, verlies of beschadiging van je bagage. Die vergoeding geldt dan voor iedereen die op de polis vermeld staat. Daarnaast geldt meestal ook een maximale vergoeding voor de gehele polis en per reis, ongeacht het aantal personen dat verzekerd is. Het is dus belangrijk dat je goed inschat wat de waarde is van de bagage die je meeneemt en dat je een inschatting probeert te maken van de waarde van de spullen die je gaat kopen op reis. Bij een groot aantal personen op de polis kan het voorkomen dat niet het maximale bedrag per persoon wordt uitgekeerd, vanwege de maximale vergoeding voor de gehele polis. let hier goed op bij het afsluiten van je reisverzekering.

Uitzondering: kostbare bagage en elektronica

Voor kostbare bagage en elektronica gelden vaak afzonderlijke maximale vergoedingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over sieraden, je laptop of je smartphone. Controleer vooraf altijd goed tot welk bedrag deze vergoed worden. Je moet hiervoor de voorwaarden van je reisverzekering vergelijken met die van andere aanbieders, zodat je een bewuste keuze kunt maken voor de verzekering die het beste bij je past.

Wat valt er niet onder de bagagedekking?

Er zijn ook zaken die niet vallen onder de bagagedekking van je reisverzekering. Waardepapieren, zoals studiemateriaal en de seizoenkaart van je favoriete voetbalclub zijn niet verzekerd, evenals verzamelingen. Ook je caravan of aanhangwagen en vervoermiddelen zoals een fiets zijn meestal niet meeverzekerd. Soms kun je die wel meeverzekeren tegen een hogere premie.

Voorwaarden van de verzekeraar

In de voorwaarden van je reisverzekering staat dat je verantwoord met je bagage om moet gaan. Als je een laptop open en bloot in je auto laat liggen en hij wordt gestolen, dan zal de verzekering geen vergoeding uitkeren. Ook moet je altijd aangifte doen in geval van diefstal of beroving en zoveel mogelijk bewijsstukken kunnen overleggen. Maak thuis bijvoorbeeld foto’s van sieraden en van de aankoopbewijzen van dure voorwerpen. Soms eist een verzekeraar dat je bepaalde apparaten en je reisdocumenten vervoert in je handbagage. Een reisverzekering vergelijken blijft daarom belangrijk.