Waarop moet je letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

Samenvatting:

Bij het afsluiten of vergelijken van een reisverzekering en een annuleringsverzekering is het belangrijk dat de voorwaarden goed passen bij de reis die je gaat maken, of – in het geval van een doorlopende verzekering – bij je reisgedrag. Je kunt ook de premie van iedere reisverzekering vergelijken om zo te komen tot de beste en goedkoopste verzekering voor jouw situatie.

Voor welke landen is een reisverzekering wel verplicht?

Als je op reis gaat naar Rusland, Cuba of Venezuela ben je verplicht om een reisverzekering af te sluiten. De regels verschillen per land:

  • Rusland: als je naar Rusland wil, moet je een visum aanvragen. Daarbij moet je kunnen aantonen dat je verzekerd bent voor ziektekosten in Rusland. Dat doe je door een (Engelstalige) verklaring van je reisverzekering te tonen. Die verklaren moet je vervolgens in Rusland ook altijd bij je hebben.
  • Cuba: Bij aankomst in Cuba moet je aantonen dat je een reisverzekering hebt met medische dekking. De verzekeraar moet erkend zijn door de Cubaanse overheid. Ook als je tijdelijk in Cuba gaat wonen moet je zo’n reisverzekering hebben.
  • Voor een tijdelijk verblijf in Venezuela moet je een reisverzekering hebben die medische kosten voor minimaal 30.000 euro dekt. Ook moet je bagage voor minimaal 750 euro gedekt zijn tegen verlies, beschadiging en diefstal.

De eisen per land kunnen altijd veranderen. Bovendien kunnen ook andere landen besluiten regels op dit gebied invoeren. Informeer je daarom altijd goed voor je op vakantie of stage gaat.

Wat kan er misgaan zonder reisverzekering?

Hoewel een reisverzekering in de meeste landen dus niet verplicht is, moet je goed nadenken over de risico’s die je loopt als je zonder zo’n verzekering op reis gaat. Misschien heb je een zorgverzekering met werelddekking en denk je dat daarmee je ziektekosten in het buitenland goed verzekerd zijn. Dat is echter lang niet altijd het geval. Meestal vergoedt die verzekering de kosten tot het bedrag dat in Nederland gebruikelijk is voor een behandeling, terwijl de werkelijke kosten in het buitenland een stuk hoger kunnen zijn. Ter illustratie: In Spanje zijn medische behandelingen gemiddeld drie keer zo duur als in Nederland, in Thailand vijf keer en in de Verenigde Staten zelfs tien keer zo duur. Een reisverzekering vult in dat geval de uitkering van je zorgverzekering aan.

Met een reisverzekering ben je daarnaast verzekerd tegen beschadiging, verlies of diefstal van je bezittingen. Ook kun je een beroep doen op hulpverlening door de alarmcentrale van de verzekering en word je indien noodzakelijk terug naar huis gebracht. Tenslotte kun je ook nog kiezen voor extra opties, zoals een wintersportdekking of een speciale verzekering voor gevaarlijke sporten zoals duiken, parachutespringen en bergbeklimmen.

Kies je voor een kortlopende of een doorlopende reisverzekering?

Als je niet vaak in het buitenland bent, je gaat bijvoorbeeld één keer per jaar twee weken op vakantie en komt daarnaast de grens niet over, dan is een kortlopende reisverzekering voldoende. Die sluit je af over de periode dat je in het buitenland bent. Ben je gemeten over een jaar langer dan twee weken in het buitenland? Ga je bijvoorbeeld behalve in de zomer ook in de winter nog op vakantie, of breng je regelmatig een bezoekje over de grens, dan is een doorlopende reisverzekering over het algemeen de beste keuze. Die bespaart je ook de moeite van het steeds weer opnieuw afsluiten van een nieuwe kortlopende reisverzekering en vaak ben je met een doorlopende reisverzekering ook goedkoper uit. Je kunt het beste de premies voor iedere reisverzekering vergelijken om precies uit te rekenen bij hoeveel dagen in het buitenland een doorlopende verzekering goedkoper is.

Een annuleringsverzekering afsluiten bij je reisverzekering

Als blijkt dat je op het laatste moment toch niet op vakantie kunt, of als je om bijvoorbeeld medische redenen eerder terug moet keren naar huis, komt een annuleringsverzekering goed van pas. Je krijgt dan in ieder geval je geld of een gedeelte daarvan terug. Lees wel goed de kleine lettertjes, want de voorwaarden van annuleringsverzekeringen zijn vrij strikt en niet iedere verzekeraar gaat in dezelfde gevallen tot uitkering over. Denk er ook aan om je annuleringsverzekering op tijd af te sluiten. Een reisverzekering kun je meestal nog op de dag van vertrek afsluiten, maar een annuleringsverzekering moet je afgesloten hebben binnen zeven dagen na je boeking.

Reisverzekeringen vergelijken

Via Ikvergelijkonline.nl kun je de reisverzekeringen van een aantal van de belangrijkste aanbieders met elkaar vergelijken. Dat gaat heel eenvoudig: je vinkt aan wat je verzekerd wilt hebben en voor welke periode, bepaalt het bedrag waarvoor je bezittingen verzekerd moeten worden en geeft aan of je een annuleringsverzekering of een eigen risico wilt. Met één druk op de knop zie je vervolgens alle verzekeringen verschijnen die voldoen aan jouw keuzes, inclusief de premie. Dat je reisverzekering vergelijken loont, zal ongetwijfeld blijken uit de resultaten.