In welke landen is mijn reisverzekering geldig?

Samenvatting:

Als je een reisverzekering afsluit heb je de keuze tussen twee dekkingen: de Europadekking en de werelddekking. Met de Europadekking ben je verzekerd in heel Europa, maar daarnaast ook in een aantal landen in de buurt, met name rondom de Middellandse Zee. De werelddekking geldt ook in alle overige landen. Verzekeraars kunnen echter wel een uitzondering maken, als voor een bepaald land een negatief reisadvies geldt van de overheid.

reisverzekeringen vergelijken

Waar ben je verzekerd met Europadekking?

Kies je voor een reisverzekering met Europadekking, dan ben je verzekerd in alle landen van Europa en in de meeste landen rondom de Middellandse Zee. Daarnaast geldt de Europadekking voor enkele bekende eilandengroepen, zoals de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira. Enkele gebieden die tot het grondgebied van Europese landen behoren, vallen dan weer niet onder deze dekking. Dat zijn bijvoorbeeld Groenland (dat bij Denemarken hoort) en de Kaapverdische Eilanden (Portugees grondgebied). De Europadekking geldt in principe ook niet voor Jordanië, maar als je bijvoorbeeld op vakantie bent in Israël en je maakt van daaruit een excursie naar Jordanië, dan ben je bij veel verzekeraars wel tijdelijk verzekerd, meestal voor 24 of 48 uur.

Wanneer moet je kiezen voor werelddekking?

Ga je op reis buiten Europa of de andere hierboven genoemde landen die onder de Europadekking vallen? Of begin je in Europa, maar weet je nog niet zeker waar je reis zal eindigen? Kies dan voor een reisverzekering met werelddekking. Je bent dan in alle landen van de wereld verzekerd, tenzij er bijzondere situaties optreden. Als de overheid voor een bepaald land een negatief reisadvies heeft afgegeven, kunnen verzekeraars besluiten om hun reisverzekering in dat land tijdelijk niet geldig te verklaren. Dit laatste geldt overigens ook voor de Europadekking.

Ga je in Nederland op reis?

Als je in Nederland blijft is een reisverzekering lang niet altijd noodzakelijk. Medische kosten zijn immers gedekt door je zorgverzekering en vaak zijn je bezittingen ook buitenshuis verzekerd via je inboedelverzekering. Kijk wel even na of dat laatste het geval is en of er geen limiet aan de tijdsduur is, dat je spullen buitenshuis zijn. Anders kan het toch veilig zijn om ook voor een vakantie binnen Nederland een reisverzekering af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering met wereld- of Europadekking geldt natuurlijk ook in Nederland.

Let ook op de reisduur

Goed verzekerd zijn als je in het buitenland verblijft is een, maar kun je ook verzekerd blijven als je lang wegblijft? De meeste kortdurende en doorlopende reisverzekeringen stellen een limiet aan de duur van een aaneengesloten verblijf in het buitenland. Vaak is dat 30 0f 45 dagen. Wil je langer wegblijven, bijvoorbeeld voor een stage of vrijwilligerswerk, zoek dan naar een reisverzekering die over een langere periode geldig blijft. Er zijn speciale polissen voor vrijwilligerswerk, studie en stage in het buitenland. Op Ikvergelijkonline.nl kun je bij het reisverzekering vergelijken de periode aangeven die je aaneengesloten in het buitenland wilt blijven. Als je langer dan een jaar wegblijft, dan is een gewone reisverzekering meestal niet toereikend. Je moet dan op zoek naar een zogenaamde lange-reisverzekering of wereldreisverzekering.