Hoe voorkom ik dubbele dekking met mijn reisverzekering?

Samenvatting:

Dubbel verzekerd zijn is overbodig en duur. Daarom kun je het beste de polissen van je overige verzekeringen met die van je reisverzekering vergelijken. Als je overstapt naar een andere doorlopende reisverzekering, vergeet dan niet de oude op te zeggen.

Je reisverzekering vergelijken met je andere verzekeringen

Dubbele dekking wil zeggen dat je voor dezelfde situatie verzekerd bent door twee verzekeringen. Behalve overbodig en duur kan dat ook behoorlijk lastig zijn. De verzekeraars kunnen namelijk in conflict komen over wie van de twee moet uitkeren, waardoor het mogelijk is dat je lang moet wachten op het geld waar je recht op hebt. Vergelijk daarom je reisverzekering altijd met je overige verzekeringen:

Kijk daarnaast ook na, of je een verzekering hebt met een ongevallendekking.

Je zorgverzekering met je reisverzekering vergelijken

De basiszorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke kosten ook in het buitenland, echter alleen tot aan het Nederlandse prijsniveau. Via een aanvullende verzekering kun je wereldwijd verzekerd zijn voor die medische kosten, ongeacht hoe hoog die zijn. Kijk daarom je polis goed na, voordat je besluit om medische kosten in je reisverzekering op te nemen. Onderzoek ook hoe duur de zorg is in het land of de landen die je gaat bezoeken. Als die goedkoper of even duur is als in Nederland hoef je er geen extra verzekering voor af te sluiten.

Je autoverzekering vergelijken met je reisverzekering

Bij het samenstellen van je reisverzekering kun je ook kiezen voor de optie ‘autopechhulp’. Kijk dan goed na of je daar niet al voor verzekerd bent. Ben je bijvoorbeeld lid van de ANWB en via hen hiervoor verzekerd? Of heb je een autoverzekering die hierin voorziet? Als je net een auto hebt gekocht kan het ook zijn dat je daarbij voor een bepaalde periode het recht op gratis hulp bij pech onderweg hebt gekregen.

Je aansprakelijkheidsverzekering met je reisverzekering vergelijken

Iedereen in Nederland is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Daarmee ben je verzekerd voor de schade die je bij anderen veroorzaakt. Vaak geldt deze verzekering ook als je in het buitenland bent, kijk dat in ieder geval goed na. Wel staan er in de polis van een aansprakelijkheidsverzekering vaak beperkende voorwaarden met betrekking tot het gebruik van andermans eigendommen. Als je bijvoorbeeld een auto in het buitenland huurt, kan het zo zijn dat jouw aansprakelijkheidsverzekering ervan uitgaat dat de eigenaar van die auto zelf een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Bekijk die beperkingen goed, het kan in sommige gevallen toch handig zijn om bij je reisverzekering een aansprakelijkheidsverzekering te nemen.

Heb je al een verzekering met ongevallendekking?

Bij de meeste reisverzekeringen kun je ook een ongevallendekking meenemen. Dit houdt in dat jij of je familie een geldbedrag uitgekeerd krijgen bij blijvend letsel of overlijden ten gevolge van een ongeval. Er zijn echter ook andere verzekeringen die zo’n clausule hebben, een arbeidsongeschiktheidsverzekering bijvoorbeeld, of een uitvaartverzekering. Vaak is aan een hypotheek ook een ongevallenverzekering gekoppeld.

Zeg je oude reisverzekering op

Als je van zorgverzekering verandert, zegt je nieuwe verzekeraar je oude verzekering netjes voor je op. Je hebt daar zelf geen omkijken naar. Bij een doorlopende reisverzekering werkt dat niet zo. Deze verzekeringen worden jaarlijks stilzwijgend verlengd. Denk er daarom aan om hem tijdig op te zeggen als je wilt overstappen op een andere reisverzekering, anders betaal je een jaar lang dubbele premies. Je hoeft bij het opzeggen niet bang te zijn dat je dan tijdelijk niet verzekerd bent, want je kunt bij je nieuwe reisverzekering gebruikmaken van de zogenaamde voorlopige dekking. Dit houdt in, dat je bij aanmelding direct verzekerd bent, in afwachting van definitieve acceptatie door de verzekeraar.

Ga je in Nederland op vakantie?

Tot slot nog een tip: als je in Nederland op vakantie gaat, is het in veel gevallen niet nodig om een reisverzekering af te sluiten. Je zorgverzekering betaalt immers de medische hulp die je eventueel nodig hebt en vaak zijn je eigendommen via de inboedelverzekering ook voor een bepaald periode buitenshuis verzekerd tegen diefstal of beschadiging. Kijk dit laatst wel even goed na in de polis.