Een reisverzekering voor stage of studie in het buitenland?

Samenvatting:

Als je voor een stage of studie voor een langere periode naar het buitenland gaat, moet je goed opletten welke reisverzekering je afsluit. In de voorwaarden van reguliere reisverzekeringen staat vaak de bepaling, dat gebeurtenissen of schades die zich voordoen tijdens het uitvoeren van je stage of het volgen van je studie niet verzekerd zijn. Je school is daar verantwoordelijk voor. Ook kan het zo zijn dat je door de duur van je stage of studie de maximale verzekeringsduur voor de reisverzekering overschrijdt. Het is daarom belangrijk om goed de voorwaarden van je reisverzekering te vergelijken.

reisverzekeringen vergelijken

Stage in het buitenland

Als je een stage gaat doen of een studie gaat volgen in het buitenland, gaan aanbieders van reisverzekeringen ervan uit dat je school of andere onderwijsinstelling waar je een studie volgt, zorgt voor een goede verzekering. Je reisverzekering heb je dan voor de periodes dat je niet met je studie of stage bezig bent. Bij het afsluiten van zo’n verzekering moet je wel aangeven dat je een studie of stage volgt in het buitenland. Meestal valt dat onder de noemer ‘zakenreis’. Ga je reisverzekeringen vergelijken en je klikt de optie ‘zakenreis’ aan, dan krijg je verzekeringen in beeld die ook geldig zijn als je een studie of stage volgt.

Let op de maximale reisduur

De meeste reguliere reisverzekeringen stellen beperkingen aan de duur van de reizen die je onderneemt. Doorgaans kun je per verzekeraar kiezen tussen een aantal opties, maar een langere reisduur dan 365 wordt nergens geaccepteerd. Houd dat in de gaten als je je reisverzekering afsluit. Blijf je langer dan een jaar weg, dan zijn er speciale lange-reisverzekeringen.

Verschillen per verzekeraar

De aanbieders van reisverzekeringen hebben allemaal hun eigen voorwaarden, die onderling nogal verschillen. Klik je bij het reisverzekering vergelijken via Ikvergelijkonline.nl de optie ‘zakenreis’ aan, dan zie je vier mogelijke verzekeringen met een maximale reisduur van 365 dagen.

  • De verzekering van ABN-Amro is niet geldig als je voor studie of stage in het buitenland bent.
  • Bij Centraal Beheer ben je ook zonder de optie ‘zakenreis’ al verzekerd als je voor stage of vrijwilligerswerk naar het buitenland gaat.
  • Bij FBTO en Aegon moet je de optie ‘zakenreis’ aanzetten om verzekerd te zijn.

Extra premie

Voor de zakenreis dekking moet je wel extra premie betalen. Bij de ene maatschappij is dat meer als bij de andere. Het is dus belangrijk om reisverzekeringen te vergelijken, niet alleen op de voorwaarden, maar ook op de premie.

Duurt je stage of studie langer dan een jaar?

Als je stage of studie langer duurt dan een jaar, kun je van een reguliere reisverzekering geen gebruik maken. Je bent dan aangewezen op een zogenaamde lange-reisverzekering, die ook wel wereldreisverzekering of globetrotterverzekering wordt genoemd. Deze vorm van reisverzekering is speciaal ontwikkeld voor mensen die een wereldreis willen maken of willen gaan backpacken, maar hij geldt ook als je een stage of studie gaat volgen of wilt gaan werken in het buitenland. Jongeren krijgen vaak een korting op de premie van deze verzekeringen. Ook kun je kiezen voor allerlei opties, zoals medische kosten, rechtsbijstand en wintersportdekking.

Controleer je zorgverzekering

Als je korter dan een jaar in het buitenland verblijft levert dat meestal geen problemen op en kun je gewoon je zorgverzekering aanhouden. Blijf je langer dan een jaar weg, controleer dan goed de voorwaarden van je zorgverzekering. Ga je studeren, dan gelden er vaak aanvullende voorwaarden, die per verzekering kunnen verschillen. Als je stage gaat lopen, zou je zorgverzekering dat kunnen beschouwen als werken in het buitenland. Daarvoor gelden bij de meeste verzekeraars zeer strikte voorwaarden. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent.