Bestaat er een reisverzekering voor lange reizen?

Samenvatting:

Als je een lange reis wil maken of lange tijd voor studie of stage naar het buitenland gaat kun je een lange-op-reisverzekering afsluiten. Daarmee kun je tot 24 maanden aaneengesloten wegblijven. Reguliere eenmalige of doorlopende reisverzekeringen kennen een maximale reisduur van 30 tot 365 dagen.

De lang-op-reisverzekering

Blijf je minder dan een jaar weg, volg je geen stage of studie en ga je niet werken tijdens je reis? Dan voldoet een gewone eenmalige of doorlopende reisverzekering waarschijnlijk uitstekend aan je wensen. Blijf je langer weg, dan ben je aangewezen op een lang-op-reisverzekering, ook wel globetrotter-verzekering of wereldreisverzekering genoemd. Je bent dan tot 24 maanden verzekerd in het buitenland, ook als je stage loopt of gaat werken tussendoor. Bij het afsluiten van deze verzekering moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • Je zorgkosten.
  • Ga je werken tijdens je verblijf in het buitenland?
  • Ga je gevaarlijke sporten doen?
  • Ga je naar gevaarlijke landen?
  • Neem je veel bagage mee?

Zorgkosten bij een lang verblijf in het buitenland

Met betrekking tot de vergoeding van je medische kosten in het buitenland kun je drie situaties onderscheiden:

  • Je blijft maximaal een jaar weg. In dat geval blijft je Nederlandse zorgverzekering gewoon doorlopen en kun je gebruikmaken van een reguliere reisverzekering.
  • Je blijft tussen de 1 en 3 jaar weg. Je basis zorgverzekering vervalt, tenzij je aan kunt tonen dat je verblijf in het buitenland van beperkte duur is. De reisverzekering die je afsluit zal een lange-reisverzekering moeten zijn.
  • Je blijft langer dan 3 jaar weg. Dan vervalt je zorgverzekering altijd. Je zult dan moeten zoeken naar een reisverzekering die een dergelijke lange periode accepteert, of je zorgverzekering moeten regelen in het land waar je verblijft.

Ga je werken tijdens je verblijf in het buitenland?

Als je naar het buitenland gaat om te werken, of je bent bijvoorbeeld aan het backpacken en wilt tussendoor een tijdje werken om extra geld te verdienen, dan zul je dat in de meeste gevallen apart bij moeten verzekeren. De meeste reisverzekeringen zijn namelijk gericht op reizen met een recreatieve invulling. Stage lopen en vrijwilligerswerk doen wordt door de verzekeraars ook gezien werk.

Ga je gevaarlijke sporten doen tijdens je vakantie?

Als je van plan bent om tijdens je verblijf in het buitenland gevaarlijke sporten te gaan doen, moet je daarvoor een aparte dekking opnemen in je reisverzekering, de gevaarlijke-sportendekking. Denk hierbij aan duiken, parachutespringen, bergbeklimmen of bungeejumpen. Voor wintersporters is er de speciale wintersportdekking.

Ga je naar gevaarlijke landen?

Als je een reis boekt naar een land dat bekend staat als gevaarlijk, dan kan de verzekeraar een hogere premie vragen. De kans dat je beroofd wordt is in die landen namelijk een stuk groter.

Neem je veel bagage mee?

Neem je veel bagage mee op vakantie, of ben je van plan veel en waardevolle souvenirs met terug te nemen, houd daar dan rekening mee bij het afsluiten van je reisverzekering. Meestal kun je zelf een bedrag aangeven, waarvoor je bagage verzekerd is. wat je ook doet, zorg er in ieder geval voor, dat je niet onderverzekerd bent.