De bekendmaking van de zorgpremie voor het basispakket in 2017 door zorgverzekeraar DSW heeft in politiek Den Haag voor veel reuring gezorgd. DSW verhoogt de premies met 9,4%, terwijl het kabinet op Prinsjesdag meldde dat het uitging van een verhoging met slechts 3,5%.

Trendsetter

Verzekeraar DSW geldt al jaren als trendsetter voor wat betreft de zorgpremies. Zij maken doorgaans als eerste na Prinsjesdag de premies voor het volgende jaar bekend. Meestal volgen de andere verzekeraars de aanpassing die DSW hanteert. Voor half november moeten alle zorgverzekeraars hun tarieven voor 2017 bekendgemaakt hebben. CZ, een van de grotere zorgverzekeraars van Nederland, heeft al laten weten het voorbeeld van DSW min of meer te volgen.

Waarom gaan de premies omhoog?

Als voornaamste redenen voor de forse premieverhoging noemt DSW een aantal zaken:

  • het toegenomen gebruik van nieuwe, dure medicijnen
  • uitbreiding van het basispakket
  • een kostenverhoging voor de wijkverpleegkunde, die sinds 2015 is ondergebracht bij de Zorgverzekeringswet
  • het slinken van de reserves bij de zorgverzekeraars.

De regering rekende erop dat de zorgverzekeraars net als vorig jaar flink wat geld aan hun reserves zouden onttrekken om de premies zo laag mogelijk te houden. Vorig jaar haalden ze samen twee miljard euro uit hun spaarpot om dat te bereiken, maar volgens DSW-topman Oomen kan dat niet ieder jaar opgebracht worden. Hij zei dat in een interview met De Financiële Telegraaf. Oomen gaf aan dat DSW vorig jaar per verzekerde 145 euro aan de reserves onttrok, terwijl dat dit jaar slechts 94 euro zal zijn.

Regering onder vuur

Ondertussen heeft de oppositie in Den Haag veel vragen voor het kabinet. Zij vragen zich af of ze op Prinsjesdag niet bewust misleid zijn door de regering, die het koopkrachtplaatje volgens hen veel te rooskleurig geschetst heeft. De regeringspartijen wijzen erop dat het voorlopig slechts gaat om één zorgverzekeraar die zijn premies zo drastisch verhoogt. Zij hopen dat de verhogingen bij de andere verzekeraars lager zullen uitpakken.

Restitutiepolis wordt combinatiepolis

Naast alle premie-perikelen is DSW ook nog eens door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op de vingers getikt. Zij mogen hun polis geen restitutiepolis meer noemen, omdat DSW aan zorgaanbieders zonder contract slechts de gemiddelde kosten vergoed in plaats van de werkelijke kosten. DSW noemt de polis nu een combinatiepolis, maar wijst erop dat er niets aan de polisvoorwaarden is veranderd ten opzichte van vorig jaar.

Zorgverzekering vergelijken, juist nu

Al met al belooft het een spannende periode te worden, met zorgverzekeraars die zullen proberen hun premie lager te houden dan de concurrentie en wellicht ook aan de inhoud van aanvullende pakketten gaan sleutelen. Voor de consument is het daarom zaak om zijn zorgverzekering te vergelijken met die van andere zorgaanbieders. Juist nu kan dat flink wat euro’s besparen. Op Ikvergelijk.nu zie je de tarieven en voorwaarden van de belangrijkste verzekeraars overzichtelijk op een rijtje. Zo kom je eenvoudig tot de meest geschikte en de goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie.