Eindelijk lijkt het erop dat we weer het bos kunnen zien door de bomen van de zorgverzekeringen. Het aantal polissen waaruit we moesten kiezen daalde dit jaar van 71 naar 61. De Consumentenbond had vorig jaar al gevraagd om een overzichtelijker aanbod.

Minder polissen, meer overzicht

Vektis, het overkoepelend orgaan van de zorgverzekeraars maakte de daling onlangs bekend. Het aantal polissen steeg de afgelopen jaren, maar ligt nu weer op het niveau van 2012. Het aantal mensen met een collectieve verzekering nam af, terwijl steeds meer mensen voor een vrijwillig eigen risico kiezen. 84 procent koos voor een aanvullende verzekering. Degenen die daarvan afzien zijn voornamelijk jongeren en mannen. Naturapolissen zijn het populairst: driekwart van de mensen heeft daar dit jaar voor gekozen. Bij een naturapolis betaalt de verzekering de nota’s rechtstreeks aan de zorgverlener.

We zijn een honkvast volkje

Als je de zorgverzekeraars van Nederland moet geloven, moeten we elk jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Maar zo blijken we niet in elkaar te zitten. Sinds 2006, toen de basisverzekering werd ingevoerd, is de overgrote meerderheid van de consumenten, 69 procent, nog nooit overgestapt. Afgelopen jaar bedroeg het aantal overstappers ruim een miljoen, iets meer dan het jaar daarvoor. Mensen uit Zeeland en Friesland stappen het minst over, die uit het midden van het land het meest.

Je zorgverzekering vergelijken met de concurrentie is de moeite waard

Toch kan het zeker de moeite waard zijn om alle zorgverzekeringen te vergelijken met elkaar. Alleen al de premies voor het basispakket, dat voor iedereen gelijk is, lopen flink uiteen. Neem daarbij de mogelijkheden die aanvullende pakketten bieden en je bespaart al gauw tientallen euro’s per maand. Let wel goed op de voorwaarden, zeker bij de aanvullende verzekeringen. Soms zijn er beperkende voorwaarden, soms wachttijden van enkele maanden. Op de website Ikvergelijk.nu kun je op een eenvoudige manier alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Je vult er je gegevens en je voorkeuren in, waarna er een keurig lijstje verschijnt met voor jou geschikte zorgverzekeringen met de bijbehorende premie. Als je wilt kun je zelfs meteen een goedkope zorgverzekering afsluiten die op jouw lijf geschreven is.

Bron: Nu.nl