Als je gaat kamperen heb je natuurlijk een zaklamp nodig, maar er zijn natuurlijk ook veel andere moment waarop je een zaklamp nodig hebt. Zaklampen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar waar moet je precies op letten wanneer je een zaklamp gaat aanschaffen? Dit artikel geeft je een aantal tips waar je op moet letten wanneer je van plan bent een zaklamp aan te schaffen.

Lichtsterkte en lichtopbrengst

Misschien wel de belangrijksten aspecten van een zaklamp zijn de lichtsterkte en de lichtopbrengst. Je koopt tenslotte een zaklamp voor het licht. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in Lumen en is eigenlijk simpel gezegd de hoeveelheid ligt die de zaklamp produceert. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in Lux en houd in hoe krachtig de lichtstraal is. Wanneer je een groot oppervlak wilt verlichten in de lichtopbrengst belangrijk, dus het aantal Lumen. Wanneer je een krachtige lichtstraal nodig hebt voor een klein oppervlak is de lichtsterkte, dus de Lux, meer van belang. Op het internet kun je veel verschillende zaklampen vinden.

Batterij

Een zaklamp heeft natuurlijk voeding nodig om te werken, hierom is de batterij erg belangrijk. De voeding van een zaklamp gebeurt over het algemeen met losse baterijen. Wanneer je een grote zaklamp hebt met een grote lichtopbrengst of lichtsterkte heeft deze grotere baterijen nodig. Je kunt in je zaklamp ook oplaadbare baterijen doen, echter is dit alleen betere wanneer je de zaklamp regelmatig gebruikt. Wanneer je de zaklamp incidenteel gebruikt kun je er beter voor kiezen om niet-oplaadbare baterijen te gebruiken. Wanneer je niet-oplaadbare baterijen gebruikt in je zaklamp kun je het beste deze baterijen verwijderen na gebruik van de zaklamp. Dit voorkomt dat de baterijen gaan lekken in de lamp, wanneer dit namelijk gebeurt kan dit de zaklamp onherstelbaar beschadigen.

Tot slot nog een laatste aspect waar je op kunt letten. Sommige zaklampen zijn deels waterdicht, echter betekent dit niet dat je ze onderwater kunt gebruiken maar deze kunnen wel tegen bijvoorbeeld regen.