Voor het eerst sinds jaren geven we in Nederland met zijn allen weer meer uit aan vakanties. Lange tijd was dat wel anders. Het afgelopen jaar gaven we bijna 16 miljard euro uit aan vakanties. Dat is 3% meer dan het jaar ervoor. Tevens is het voor het eerst, sinds 2012, dat er weer een stijging in de vakantie uitgaven wordt waargenomen. Deze gegevens werden eind november bekend gemaakt door het NBTC-NIPO Research bureau naar aanleiding van het ContinuVakantieOnderzoek.

Van onze vakantiebestedingen gaven we 13 miljard euro in het buitenland uit en slechts 3 miljard in eigen land. Waar er in 2014 nog 12,6 miljoen Nederlanders een of meer keren op vakantie gingen waren dat er dit jaar 12,7. Ook hierin is een kleine stijging waar te nemen. Frappant is dat het aantal buitenlandse vakanties dat er gereserveerd werd steeg met 1%, terwijl de binnenlandse juist daalden met eenzelfde percentage.

Zomerhuisje is uit, vakantiepark is in

Vakanties in gehuurde accommodaties zoals bungalowparken lieten afgelopen zomer een groei zien. Met name parken in badplaatsen aan de Noordzeekust en de op de Veluwe genoten de meeste belangstelling. De eerder genoemde daling van de vakantie in eigen land vond plaats in de categorie; vaste standplaatsvakanties in zomerhuisjes, de eigen stacaravan of boot.

Met onze vakanties naar het buitenland bleven we in 2015 graag een beetje in de buurt. Buurland Duitsland was ook in 2015 het meest favoriete vakantieland, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje. Over all telden Duitsland en Frankrijk ongeveer een gelijk aantal toeristen als het jaar daarvoor dat hen bezocht. De Spanjaarden mogen na afloop van dit jaar wel in hun handen wrijven. Zij zagen het aantal vakanties dat in hun land gehouden werd met 6% groeien. Griekenland, dat de vakantie-inkomsten zo erbarmelijk hard nodig heeft, noteert dit jaar echter een verlies van 4%.

Reisverzekering vergelijken voordat je boekt

Wanneer je geen doorlopende reisverzekering hebt rijst telkens weer de vraag of je voor die paar weken vakantie een losse reis en annuleringsverzekering zal afsluiten. Zoals je elders op ikvergelijk.nu kunt lezen is een reisverzekering geen verplichte verzekering. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat speelt wel de inhoud van de dekking een grote rol. Voor een land, waar bijvoorbeeld de geneeskundige kosten lager liggen dan in ons land, hoef je deze niet apart bij te verzekeren. Reisverzekeringen vergelijken klinkt raar maar is echt geen overbodige luxe. Even zo goed als dat een annuleringsverzekering vergelijken helemaal zo gek niet is. In de supermarkt maak je toch ook bewust je keuze tussen artikel A en B, dus waarom dan niet in een product als een reisverzekering?

Bron: Telegraaf.nl