Wie zich veel op het internet bevindt kan bijna niet meer om de term VPN heen. Een VPN word gebruikt voor verschillende doeleinde, maar de voornaamste reden dat een VPN gebruikt wordt is zodat je beveiligd het internet kan gebruiken. Maar wat kun je nog meer met een VPN en hoe werkt het eigenlijk? Dit artikel legt je precies uit wat je ermee kunt e wat et precies is.

Wat is een VPN-dienst?

VPN staat voor virtual private network, in het Nederlands betekent dit eigenlijk virtueel privénetwerk. Een VPN is een privénetwerk die gecreëerd kan worden met de infrastructuur van een publiek netwerk. Met een VPN wordt er eigenlijk een versleutelde beveiliging gemaakt tussen verschillende netwerken en computers. Hierdoor kun je veilig op het internet surfen zonder dat je bang hoeft te zijn dat iemand mee kijkt met wat je aan het doen bent.

Wat kun je met een VPN?

Met een VPN kun je veel verschillende dingen, de dingen waar een VP het meest voor gebruikt wordt zijn bijvoorbeeld het veilig internetten op publieke netwerken. Wanneer je op een publieke wifi/netwerk ben ingelogd is het voor mensen vrij makkelijk om jouw netwerk af te luisteren. Wanneer jij een VPN inschakelt word de data die jij verstuurd versleuteld en kunnen andere mensen hier niet bij.

Een ander ding waarvoor het veel gebruikt wordt is het omzeilen van censuur en geografische blokkades. Met een VPN verbinding kun je namelijk doen ‘alsof’ jij je bevindt in een ander land of plaatst. Dit komt doordat wanneer jij een VPN gebruikt het internet denkt dat jij het internet gebruik vanaf het ip adres waar de VPN server zich bevindt. Zo kun je dus bijvoorbeeld doen alsof jij je in Amerika bevindt terwijl je fysiek in Nederland bent.

Er zijn veel verschillende VPN-diensten beschikbaar op het internet, op VPNdiensten.nl kun je een lijst vinden met de beste VPN’s.