60% van de Nederlanders is de afgelopen tien jaar overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Wat zijn de belangrijkste redenen om over te stappen en kiezen we wel bewust? ACM, de Autoriteit Consument en Markt – de onafhankelijke toezichthouder op mededinging, consumentenrecht en telecommunicatie – liet het uitzoeken door marktonderzoeker SAMR.

Het draait niet meer om geld alleen

Bijna de helft van de mensen die in 2015 van verzekering wisselden noemt het zoeken naar de goedkoopste zorgverzekering als belangrijkste reden om over te stappen. Dat is minder dan een jaar eerder, toen nog 61% dit de doorslaggevende reden vond. De inhoud van de verzekering, de dekking, speelt een steeds grotere rol. Voor inmiddels 41% van de overstappers zelfs de grootste.

Overigens stapte in 2015 “slechts” 8% van de Nederlands over op een andere zorgverzekering. In 2014 was dat nog 11%. Ruim twee derde van de Nederlanders oriënteert zich blijkens het onderzoek niet eens op het aanbod van de vele zorgverzekeraars. Hiermee laten ze een kans liggen om veel geld te besparen, wat uw zorgverzekering vergelijken met die van andere aanbieders kan heel lucratief zijn. Niet alleen premies, maar ook dekkingen kunnen per verzekeraar flink verschillen. Op een vergelijkingssite als Ikvergelijk.nu kunt u de zorgverzekeringen van de voornaamste aanbieders op een overzichtelijke manier vergelijken.

Oriënteren is belangrijk

ACM wijst er naar aanleiding van het onderzoek op, dat het belangrijk is uw zorgverzekering regelmatig onder de loep te nemen. 40% van de Nederlanders zit al 10 jaar of meer bij dezelfde zorgverzekeraar, terwijl er in die tijd heel veel is veranderd op dit gebied. Zo kunt u bijvoorbeeld niet in ieder ziekenhuis meer alle zorg krijgen en werken zorgverzekeraars vaak samen met door hen gecontracteerde specialisten. De ACM onderzoekt momenteel samen met de Nederlandse Zorgautoriteit hoe het komt dat zo weinig mensen overstappen.

Het advies is hoe dan ook, om ieder jaar te kijken of uw zorgverzekering nog wel voldoet aan uw verwachtingen. En als u dan toch bezig bent, is het een kleine moeite om uw verzekering te vergelijken met die van andere aanbieders. Het zou u een aardig bedrag op kunnen leveren.

Bron: Nu.nl