Voor het reserveren van een vliegtuigstoel hanteren de luchtvaartmaatschappijen steeds hogere tarieven. Wanneer je als gezin naast elkaar in het vliegtuig wilt zitten, betekent dit dat je ruim 100 euro meer kwijt bent voor je vliegvakantie.

Dit is gebleken uit een onderzoek van een bekende boekingswebsite. De website onderzocht 15 maatschappijen. Hieruit kwam naar voren dat er honderden verschillende prijzen zijn voor een zitplaats. Deze prijs komt weer bij de ticketprijs. Pas tijdens de boeking wordt duidelijk dat je ook nog verborgen meerkosten betaald. De Consumentenbond wil dat alle kosten voor de boeking helder zijn, zodat consumenten een goede prijsvergelijking kunnen maken.

Verschillende stoelprijzen

De stoelprijzen verschillen ook weer per zitplaats en per vliegtuigmaatschappij. De prijs voor een plaats bij het gangpad, voor in het toestel of bij het raam varieert van 5 tot 40 euro voor een enkele reis. Als je geen zitplaats reserveert dan zit je waarschijnlijk niet naast je reisgenoten. Of je zit op een krappe plek. De zitplaatsen op de eerste rij en bij de nooduitgang zijn erg populair en daar moet je dus het meest voor betalen.

Voor een fijnere zitplaats moet je gemiddeld 25 euro per persoon bijbetalen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het zelfs verplicht om een zitplaats te reserveren of is de button om dit niet te doen niet zichtbaar genoeg. Volgens de onderzoek zijn de Duitse luchtvaartmaatschappijen Airberlin, Eurowings en Lufthansa het duurst. Vakantiegangers die vliegen met KLM, Transavia, TUIfly, Corendon Dutch Airlines, Ryanair, Vueling of easyJet betalen minder.

Voorkom onvoorziene kosten tijdens je vliegvakantie

Met al deze meerkosten betaal je al snel veel geld voor een vliegvakantie. Om te voorkomen dat je tijdens je vakantie ook nog honderden euro’s kwijt bent aan onvoorziene kosten is het zinvol om een reisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten voor onverwachte gebeurtenissen in het buitenland, zoals een bezoek aan een arts, een behandeling in het ziekenhuis en diefstal of schade aan je eigendommen.

Bron: Telegraaf.nl